eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Négyen vesztették életüket a vonatbalesetben - a nap legfontosabb hírei

Pest megyében 4 ember halt meg, amikor hétfő reggel Monorierdőnél egy Debrecenből a főváros felé tartó Intercity utolsó kocsijának ütközött egy személyvonat. A baleset három életveszélyes, négy súlyos és 19 könnyebb sérültjét kórházban ápolják. A történtek miatt lemondott posztjáról Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energetikai miniszter, valamint Kamarás Miklós, a MÁV elnöke.

Felajánlotta lemondását Heinczinger István, a vasúttársaság vezérigazgatója is, ezt azonban a kormányfő egyelőre nem fogadta el. Sigulinszky Tibor, a vasúttársaság szóvivője azt mondta: az eddigi vizsgálatok szerint a balesetet a biztosítóberendezés meghibásodása okozta.

Magyarország egységes fellépést akar

Az Országos Betétbiztosítási Alapban mintegy 60 milliárd forint áll rendelkezésre a nemzetközi pénzügyi válság okozta esetleges problémák kezelésére - mondta a pénzügyminiszter. Veres János a Parlamentben hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió egységes fellépését tartja szükségesnek a kérdés megoldásához. A Fidesz szerint a kabinet továbbra sem tette meg a szükséges lépéseket a világgazdasági válság okozta problémák kezelésére. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett arra, hogy a hétvégén több európai ország kormánya konkrét és határozott lépéseket tett a válság kezelése érdekében. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában azt mondta: nem kell garanciát adni a betéteseknek, ha pénzük nincs bajban.

Esett a tőzsde és gyengült a forint

Csaknem 5,7 százalékos csökkenéssel 17.991 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde irányadó részvényindexe; a vezető részvények, a stagnáló Richter kivételével gyengültek. A forint több mint két és fél százalékkal gyengült a budapesti bankközi devizapiacon; egy euró - nem sokkal zárás előtt - 251 forint 50 fillért ért.

Háromszor szavazta le a Ház a szociális minisztert

Háromszor is leszavazták a parlamentben hétfőn Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter interpellációkra adott válaszát; a Fidesz és a KDNP ezután lemondásra szólította fel a minisztert. Az újabb esetekkel együtt a kisebbségi kormányzás kezdete óta már kilencszer nem tudta biztosítani a parlamenti többséget az MSZP egy interpellációra adott válasznál.

Megkezdődött a sztrájk Egerben

Egerben megkezdődött a határozatlan időre meghirdetett sztrájk a Markhot Ferenc kórházban. Hétfőn a délelőtti műszak 566 dolgozója közül 90-en nem vették fel a munkát. Az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi vezetője az INFORádióban azt mondta: a sztrájk ideje alatt a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtják a kórházban, ami azt jelenti, hogy a sürgősségi és a fekvőbeteg ellátás működik, de a tervezett, nem sürgős műtétek elmaradhatnak. Hegyaljai Judit azt is bejelentette, hogy szerdán, a tiltakozás újabb formájaként, félpályás útlezárást tartanak két, Egerbe bevezető főúton. Sós Tamás, a Heves megyei Önkormányzat szocialista elnöke közben azt írta: nem bontja fel a HospInvesttel kötött szerződést.Ismét fúrni kezd a Bamco

Fokozatosan újrakezdi a munkát a Bamco konzorcium, miután a 4-es metró állomásait építő és az alagutakat fúró cég átmeneti megállapodást kötött a DBR Metró Projekt Igazgatósággal. Pető Szabolcs, a DBR szóvivője az InfoRádióban elmondta: az egyezmény értelmében az építtető kifizeti a döntőbizottság által javasolt 13 millió euró, vagyis nagyjából 3 milliárd forintot a Bamcónak, de a DBR választott bírósághoz fordul, és ha az alacsonyabb összeget ítél meg, akkor a különbség visszavonható.

Átadták a radioaktív hulladéktárolót

Bátaapátiban átadták a Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolót. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a létesítmény avatásakor azt mondta, hogy a tudomány és a technika jelenlegi állásának megfelelő legnagyobb biztonság adott a tárolóban. Az ünnepség alatt néhány környezetvédő a beruházás és az atomenergia ellen tüntetett.

Szerdán csökken a benzin ára

Szerdán öt forinttal csökkenti a benzin és két forinttal a gázolaj literenkénti árát a Mol. A lépést a szakértők ismét a piaci folyamatokkal magyarázták. A holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító portál piaci forrásokra hivatkozva azt közölte: a mostani csökkentéssel a benzin átlagára 293 forint körülire, míg a gázolajé 306 forintra mérséklődik.

Az aradi vértanúkra emlékeztek a nemzeti gyásznapon

Országszerte nemzeti gyásznappal emlékeztek az 1848-49-es magyar szabadságharc leverése utáni megtorlásra és az aradi vértanúkra. A Kossuth téren felvonták majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság lobogóját, a közjogi méltóságok pedig koszorút helyeztek a Batthyány-mauzóleumnál és a Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkertjében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×