eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Három új vírus ellen véd az idei influenza-védőoltás

Elkezdték kiszállítani az influenza elleni vakcinát a háziorvosi rendelőkbe. Akiknek nem jár ingyenesen a védőoltás, ugyanannyit kell fizetniük érte, mint tavaly. Az országos háziorvosi szakfelügyelő az InfoRádiónak elmondta: a védőoltás beadatásának kockázata jóval kisebb, mint annak, ha valaki elkapja a betegséget.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlására idén az influenza elleni védőoltás mindhárom komponensét aktualizálták a gyártók, így három új vírus ellen ad majd védettséget - mondta az InfoRádiónak Komáromi Zoltán háziorvosi szakfelügyelő főorvos.

A védőoltás csak égető érzést, esetleg hőemelkedést válthat ki, ennél komolyabb ellenreakcióra nem kell számítani a vakcina beadása után - tette hozzá Komáromi Zoltán.

A kisgyerekeknek, az időseknek és a valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, ám mindenkinek érdemes beadatnia azt. A védőoltásnak mindig jóval kisebb a rizikója, mintha a betegben valóban kifejlődik az influenza - mondta Komáromi Zoltán.

A háziorvosi szakfelügyelő főorvos hozzátette: a forgalomban lévő öt vakcina közül csak az egyiknek - száz forinttal emelkedett az ára. A védőoltásért legkevesebb 940, maximum 2084 forintot kell fizetni.

Világjárvány fenyeget?

Az idei influenzajárvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú. A portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a "veszélyeztetett csoportokba" tartozók.

Az emberek szervezete már nem "emlékszik" a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét.

Vélhetően három új törzzsel találkozik idén először Európa. Az egyik ausztrál eredetű, rendkívül virulens törzs, az utóbbi öt évben közel háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×