eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A Fidesz nyugodtan állítsa az óráját 2010-re"

A szocialista párt különféle platformjai bíznak abban, hogy lesz elfogadott költségvetés, és a kormány kitölti mandátumát - írja a Népszabadság. A lap által megkérdezett platformok képviselői kivétel nélkül azt mondták, hogy bíznak a kormányfő Megegyezés című programjában.

Az MSZP-ben egyébként hét csoportosulás van, a legrégebbiek 1990-ben alakultak. A fiatal tömörülések egyike, a 2007 elején intézményesülő, "gyurcsányistának" tartott Progresszív Platform ügyvezető alelnöke, Nagy László azt mondta: az MSZP-nek teljes mellszélességgel vállalható programja van. Fekete Zoltán, a Népi Platform elnöke úgy fogalmazott: a Fidesz nyugodtan állítsa át az óráját 2010-re, mert az egypárti kormány kitölti a mandátumát. Úgy látja, az adótörvények és a költségvetés is átmegy a parlamenten, és ez az SZDSZ érdeke is. Hozzátette: az ésszerű kompromisszumokra készen áll az MSZP.

A Magyar Nemzet azt írja: kilenc külképviseleti honlap, köztük a varsói magyar konzulátus felülete évek óta nem frissül, pedig a Külügyminisztérium idén is csaknem harminc millió forintot költött az általa működtetett portál üzemeltetésére. A szaktárca honlapján nyolc olyan, gyakorlatilag használhatatlan aloldal található, amely több mint két éve nem frissült. A nemtörődömség különösen Lengyelország esetében kínos a sokat hangoztatott lengyel-magyar barátság miatt - írja a lap. A szerkesztésért felelős Szalay Zsolt elismerte a frissítések hiányát, ugyanakkor azt közölte, hogy a tartalomért a külföldi missziók felelnek. Mint mondta, Budapestnek ugyan kötelessége lenne kezdeményezni, ám ehhez nincs elég emberük.

Magyarországon sem maradhat minden következmény nélkül a jelzáloghitel-válság, a hiteligénylők alacsonyabb összegre számíthatnak, mint egy évvel korábba - olvasható a Napi Gazdaságban. A lap szerint a hazai bankok egyelőre inkább csak rejtett módon szigorítottak az ingatlanalapú hitelezési gyakorlatukon. Míg korábban az értékbecslők még nagy arányban az adásvételi szerződésben szereplő árat fogadták el piacinak, addig ma már ennél kevesebbet számolnak. Ez azt jelenti, hogy a becslés a piaci értéknél akár húsz százalékkal is kevesebb lehet, és így ennek alapján számítják ki az úgynevezett hitelfedezeti rátát. A valóságban tehát a bank az ingatlan jelenlegi piaci értékének alig több mint ötven százalékát finanszírozza. Emellett a Napi Gazdaság által megkeresett pénzintézetek között volt, amelyik azt közölte, hogy a jövedelemigazolás nélkül benyújtott hiteligénylések esetén a korábbinál körültekintőbben jár el.

A Világgazdaság értesülése szerint új finanszírozási tervet készített az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ezzel pedig megszűnhet a folyamatos vita a kórházi teljesítmények korlátozásáról. Kiss Zsolt, az OEP finanszírozási főosztályának vezetője szerint az átalakított rendszerben januártól a "pénz követné a beteget", azaz rugalmasan kezelnék az intézményekkel kötött finanszírozási szerződéseket, és azokon negyedévente, a "betegmozgásokat követve" változtatnának. A gyógyításért járó pénzt feladathoz, lakosságszámhoz, továbbá ahhoz kötnék, hogy a páciens az intézményrendszer melyik szintjén kap ellátást. A teljesítményvolumen-korlát átalakítását szolgáló javaslat a jövő évi költségvetési törvény elfogadását követően jelenhet meg a jogszabályokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×