eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kapzsiság áll a melaminbotrány hátterében

Folytatják a szigorú ellenőrzéseket a magyar hatóságok, hogy ne kerülhessen forgalomba melaminnal szennyezett termék. Az országos főállatorvos a Gyálon talált szállítmányról az InfoRádióban azt mondta: új elem az ügyben, hogy a kávéízesítő nem Kínából, hanem Thaiföldről, Bangkokból érkezett.

Süth Miklós kifejtette: az eset arra figyelmeztet, hogy más távol-keleti országból is érkezhet Európába szennyezett termék. Emlékeztetett arra, hogy határérték feletti melaminmennyiséget egy önellenőrzés során benyújtott mintában találták; ha ezt a hatósági mintavétel is igazolja, akkor megsemmisítik a gyáli raktárban talált 5,5 tonna árut.

Az országos főállatorvos hangsúlyozta: a forgalmazók kötelesek ellenőrizni valamennyi gyanús terméket, és értesíteniük kell az összes partnerüket és a hatóságokat is.

Olaszországban is találtak melaminnal szennyezett terméket, és az ottani cégnél talált egyik számlán egy magyarországi vállalkozás szerepelt beszerzési forrásként, azon a címen azonban nem találtak céget, így feljelentést tettek - fűzte hozzá.

A melamin használatáról a főállatorvos azt mondta: a guargumiüggyel ellentétben ebben az esetben egyértelmű hamisításról van szó.

Ha a 2,5 milligramm/kilogrammos határértéket meghaladja a melamintartalom, az azt mutatja, hogy az egyik legdrágább élelmiszeripari összetevőt, a fehérjét próbálták megtévesztő módon forgalomba hozni - jelentette ki Süth Miklós, hozzátéve: kisebb mennyiség esetében előfordulhat, hogy a csomagolásból kioldódva került az adott termékbe a melamin.

A botrány kirobbanása óta Európa és Ázsia számos országában találtak szennyezett tejterméket; Kínában a mérgezett tápszer fogyasztása miatt 4 csecsemő meghalt, és mintegy 13 ezer gyerek került kórházba. Az ügyben eddig 27 embert vettek őrizetbe.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×