eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ötezren a Tarka Magyar rendezvényén, Gyurcsány is csatlakozott

Mintegy 4-5 ezren vettek részt a Tarka Magyar! Összefogás az Erőszak Ellen elnevezésű rendezvényen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Hősök terén a Szépművészeti Múzeumnál csatlakozott a Tarka Magyar! felvonuláshoz. Az erőszak és kirekesztés ellen meghirdetett demonstráció 4-5 ezer résztvevője között több közéleti személyiség, zenész, színész és politikus is feltűnt. Jelen volt többek között Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának elnöke, az SZDSZ ügyvivője, Lévai Katalin európai parlamenti képviselő és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is.

A tüntetők négy óra után néhány perccel indultak el az Andrássy úton a Hősök tere felé, a demonstrálók elöl egy transzparenst visznek "Tarka Magyar! Erőszak és kirekesztés mentes Magyarországot!" felirattal.

Bódis Kriszta, a demonstrációt szervező mozgalom szóvivője a résztvevőkhöz intézett beszédében elmondta: a magyar politika is felelős az országban tapasztalható kirekesztő és szélsőséges magatartás miatt. Hangsúlyozta: a politikusok feladata, hogy megfelelő törvényi szabályozást alkossanak a demokrácia védelmében.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy felvonulásukkal a magyar alkotmány mellett tesznek hitet, azt akarják kifejezni, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartó országban akarnak élni.

A demonstrációt szervező, Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom ügyvivőjéhez írt levelében a köztársasági elnök hangsúlyozta: egyetért a pártpolitikától független, civil szervezetek által kezdeményezett megmozdulás célkitűzéseivel. Sólyom László úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy tartós és megnyugtató megoldást csak a hosszú távra tekintő és hiteles politikai fellépés adhat.

A rendőrök kordonnal zárták le az Erzsébet tér körül a forgalmat, a demonstráció helyszíne fölött helikopter köröz.

A Nyugati pályaudvar és a Blaha Lujza tér között nem jár a 4-es, 6-os villamos, illetve a Nyugati tér és a Moszkva tér között pótló buszok szállítják az utasokat este nyolc óráig.

A felvonulás megkezdése előtt néhány árpádsávos zászlót lobogtató ember megpróbált csatlakozni a rendezvényhez, de a szervezők felhívták a figyelmüket arra: csak az árpádsávos zászló kint hagyásával jöhetnek be az esemény helyszínére. Miután ezt megtagadták, a rendezők felszólították őket, hogy hagyják el az Erzsébet tér lezárt részét.

A Hősök terénél jelentős volt a rendőri készültség. A kisföldqalatti este nyolc óráig nem közlekedik. Az Andrássy út mellékutcáiban a bekötőutaknál rendőrök és járőrautók várakoznak, az Oktogonnál, a Kodály köröndnél, valamint a Hősök terén a rendőrök igazoltatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×