eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Incidens nélküli demonstráció az erőszakmentességért - a nap hírei

A rendőrség szerint 4-5 ezren vettek részt a Tarka Magyar! nevű rendezvényen. A baloldal kiégettségéről és a jobboldal tenni akarásáról beszélt a Fidesz elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén. Szlovákiában is találtak melaminnal szennyezett tejipari terméket. A nap hírei 2008. október 4-én, szombaton.

A rendőrség becslése szerint 4-5 ezer ember vett részt a Tarka Magyar! nevű rendezvényen; a tömeg az Erzsébet térről vonult a Hősök terére. A környező utcákat a rendőrség lezárta, a kordonok mellett végig rohamrendőrök álltak. A megmozdulás incidens nélkül ért véget. A demonstrációt szervező, Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom ügyvivőjéhez írt levelében a köztársasági elnök hangsúlyozta: egyetért a pártpolitikától független, civil szervezetek által kezdeményezett megmozdulás célkitűzéseivel. Sólyom László úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy tartós és megnyugtató megoldást csak a hosszú távú és hiteles politikai fellépés adhat. A Tarka Magyar! nyilatkozatát mind az öt parlamenti párt elnöke aláírta.

A miniszterelnök szerint a jövőben sem veszélyezthetik a szociális biztonságot a versenyképességet javító intézkedések. Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a párt Baloldali Tömörülés platformjának országos értekezletén azt mondta: csak egy erős szociális hálóval kiépített jóléti rendszerrel lehet elérni a gyorsabb gazdasági növekedést. A kormányfő emellett a munkahelyteremtés fontosságáról beszélt.

A baloldal kiégettségéről és a jobboldal tenni akarásáról beszélt a Fidesz elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a világban és Magyarországon is új korszak kezdődik, és a változást pártja hozhatja el. A volt kormányfő szerint a baloldal szellemileg és politikailag is elfáradt, a jobboldal viszont tettre kész, és vannak tervei az ország problémáinak megoldására.

Tiba Istvánt, Balmazújváros polgármesterét javasolja a parlamenti mandátumáról lemondott Arnóth Sándor helyére a Fidesz Hajdú-Bihar megyei választmánya. Rácz Róbert, a testület alelnöke közölte: az indítványról a Fidesz országos vezető testületei határoznak.  A fideszes Arnóth Sándor szeptember 29-én mondott le parlamenti mandátumáról, miután Iváncsik Imre államtitkár napirend előtti felszólalása közben a plenáris ülésen azt kiabálta be: Lógni fogsz.

Magyar kezdeményezésre kiszélesítenék az uniós tagállamokban elkövetett közlekedési szabálysértések bírságolási lehetőségét - közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor, a 8 uniós tagállamot tömörítő Salzburg Forum 3 napos hévízi tanácskozása után azt mondta: Magyarország azt javasolja, hogy szabálysértés esetén ne csak a saját, hanem más tagország állampolgáraival szemben is hasonló módon léphessenek fel a hatóságok.

Pécsett együttműködési megállapodást írt alá a magyar, a török és a német törvényhozás elnöke az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program sikeres megvalósításáért. Az eseményen elhangzott: 2010-ben első alkalommal lesz 3 város, Pécs, Isztambul és Essen, Európa Kulturális Fővárosa.

Egy nemzetközi felmérés szerint továbbra is alacsony a diplomások aránya Magyarországon. A jelentés alapján a lakosság mintegy 17 százalékának van felsőfokú végzettsége, miközben a nemzetközi átlag 26 százalék. A diplomások arányát tekintve az Egyesült Államok és Norvégia vezet 30 százalék feletti mutatóval. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, a sort Olaszország, Ausztria és Törökország zárja.

Szlovákiában is találtak melaminnal szennyezett tejipari terméket. A hatóságok tájékoztatása szerint a lefoglalt 27 üveg tejital az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó mennyiségben tartalmaztott melamint. A termék csomagolásán a "Milk drink" angol nyelvű felirat szerepel, ezen kívül csak kínai szöveg olvasható rajta. A Magyarországon talált melaminnal szennyezett termékekben nem haladta meg a határértéket a mérgező anyag mennyisége.

90 éves korában pénteken elhunyt Manninger Jenő, nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Manninger Jenő számos külföldi ösztöndíj után bevezette Magyarországon a nemzetközi kéz- és csípősebészet korszerű módszereit; 1968-ban ő végezte az első korszerű csípőprotézis beültetést az országban. Munkásságáért Batthyány-Strattmann és Semmelweis-díjban is részesült.

Az Egyesült Államokban bűnösnek mondta ki fegyveres rablás miatt O. J. Simpsont az esküdtszék. A 61 éves színész-sportolót azzal vádolták, hogy tavaly szeptemberben társaival egy Las Vegas-i szállodában megtámadott és kirabolt egy emléktárgy-kereskedőt. Azzal védekezett: nem tudta, hogy társainál fegyver van és csak azokat a tárgyakat akarta visszaszerezni, amelyek korábban az ő birtokában voltak. A CNN hírtelevízió szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak O. J. Simpsonra.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×