eur:
389.22
usd:
363.79
bux:
68148.29
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Százezeres ajándékot oszt Gyurcsány az időseknek

A 100. életévüket betöltött nyugdíjasok jubileumi juttatásban részesülnek 2009-től; az intézkedést a következő években kiterjesztik a 95., illetve a 90. évüket betöltöttekre is - jelentette be Gyurcsány Ferenc az idősek napján. A Fidesz szerint a jubileumi juttatás nem feledteti a nyugdíjasok mindennapi életének nyomorúságát.

Jövő januártól a 100. születésnapjukat betöltött, magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjasok egy alkalommal százezer forintot kapnak. A 95. életévüket betöltöttek 2010-től 95 ezer, a 90. életévüket betöltöttek pedig 2011-től 90 ezer forintot kapnak a születésnapjuk alkalmából - ismertette a kormány döntését az Idősek köszöntése elnevezésű rendezvényen a miniszterelnök.

Jövőre mintegy másfélezer 100 éves, vagy annál idősebb nyugdíjasnak fizetik ki a jubileumi juttatást, 2013-ra a számítások szerint összesen csaknem 19 ezer 90 évesnél idősebb embernek jár majd ez a juttatás, összesen 1,7 milliárd forint összegben. A juttatás nem nyugdíj, a központi költségvetésből folyósítják majd.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a nyugdíjas korosztályok között indokolatlanul nagy különbségek alakultak ki, ezért a kormány folytatja a korábban megkezdett nyugdíjkorrekciót, jövőre több mint egymillióan kapnak ilyen kiegészítő juttatást.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a jubileumi juttatás felháborító, és nem feledteti a nyugdíjasok mindennapi életének nyomorúságát. Iván László szerint a nyugdíjrendszer korrekcióra szorul, hiszen azoknak is valamilyen juttatást kell adni a jövőben, akik hosszú ideig nem voltak munkaviszonyban. Megjegyezte, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkent, és ez a jövőben sem fog változni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×