eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán: Égett szag jellemzi a magyar közéletet

Orbán Viktor szerint az ország a sorvadás korszakát éli, nem pedig egyszerűen a sodródásét. A Fidesz elnöke erről Matolcsy György Éllovasból Sereghajtó című könyvének bemutatóján beszélt.

Amiben élünk, az nem a sodródás kora, mert kis szerencsével sem tudunk jól partot érni - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábbi gazdasági minisztere, Matolcsy György Éllovasból Sereghajtó című könyvének bemutatóján.

"Meggyőződésem, hogy ezt a korszakot leghelyesebb, ha az elsorvadás, az elsorvasztás korszakának, egy sorvadó korszaknak írjuk le, mert a meg nem hozott döntések veszteségeket, károkat okoztak" - jelentette ki a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: mindenki látja, hogy a világ megváltozott. A nagyhatalmi igényekkel újra világszínpadra lépett Oroszország magatartása ezt világosan jelzi, és a világ gazdasága is egy új korszakba lép a hitelválság miatt. A világpolitikában és a gazdaságban beköszönő új korszak kihívásaira pedig minden kormány stratégiákat készít, leszámítva Magyarországét. Mert a kormány sehogy sem reagál az új helyzetre - tette hozzá.

"Helyette elkezd egy újabb ostoba kampányt, a huszadik ostoba kampányt, hajszál pontosan olyat, mint a megelőző tizenkilenc volt, arról hogy lendületben az ország, dübörög a gazdaság, nagy a jólét, minket irigyel a Nyugat, itt ez a derék Pannon Puma, megcsináltuk, most meg beindultunk. A magyar kormánynak ez a válasza mindarra, ami a világban végbemegy" - fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor szerint a mai magyar baloldaltól ennyire futja; égett szag jellemzi a magyar közéletet, mert azok, akiknek megoldásokkal kellene előállni, egyszerűen kiégtek.

"Õk maguk sem hisznek saját sikerükben, és abban sem hisznek, hogy sikeressé tudnák tenni az országot. Tulajdonképpen, ha szívünkre tesszük a kezünket, nem akarnak semmit, csak megúszni. Minél hosszabb ideig megúszni, ennyi a céljuk. Ez az ambíciójuk és minden gondolatuk csak e körül forog" - vélekedett a volt miniszterelnök.

Matolcsy György, az Orbán-kormány egykori gazdasági miniszterének könyve azt igyekszik bemutatni, miként vált 2002 után Magyarország a gazdasági felzárkózás éllovasából a térség sereghajtójává. Számba veszi, hogy milyen döntések, illetve elszalasztott lehetőségek vezettek a jelenlegi gazdasági mutatókhoz.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×