eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megvenné a bábolnai földeket Komárom-Esztergom megye

Másfél milliárd forintot fordít arra a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés, hogy megvásároljon, illetve haszonbérbe vegyen több mint négyezer hektár földet a Nemzeti Vagyonkezelőtől. A pályázatait a megye már el is küldte, és ha megszerzi a földeket, helyi gazdálkodóknak adja ki azokat művelésre. A közgyűlési elnök leszögezte: elsősorban állami tulajdonban akarják tartani a földet, amellyel senki nem spekulálhat.

Völner Pál, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke személyesen nyújtotta be a megye pályázatát a Bábolna Zrt. által használt földterületek megvételére.

Az MNV Zrt. 2943 hektár termőföld értékesítésére írt ki pályázatot összesen 1 milliárd forintnyi minimális vételárral. A megye hét terület megvételére pályázott, a területek nagysága összesen 2130 hektár, a megajánlott vételár közel 1,3 milliárd forint.

Völner Pál elmondta: a megye a haszonbérletre szánt közel 2000 hektár föld megszerzésére is pályázni fog, erre 200-300 millió forintot szánnak.

A közgyűlés azért döntöttek így, mert véleményük szerint a privatizáció jelenlegi formája, a nagy táblák kialakítása az itt élő gazdálkodók helyett a nagybirtok kialakulásának kedvez. A voksoláskor Komárom-Esztergom megye szocialista képviselői kikapcsolták szavazókészüléküket.

A tervek szerint a megvásárolt vagy haszonbérelt földek megművelését helybéli gazdálkodókra bíznák, így megmaradnának a mezőgazdasági munkahelyek.

Komárom-Esztergom megye példáját követve kedden Zala megye is úgy döntött, hogy indul egy 903 hektáros terület megszerzésért, amelyet a Hungária-Barnak Kft. használ. Lapinformációk szerint a vállalkozás résztulajdonosa a Zalatárnok-Tófej Mezőgazdasági Kft. amelynek egyik tulajdonosa a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holding Zrt.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×