eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hankiss: Fel kell készülni a szűk esztendőkre

Hankiss Elemér szerint a globális pénzpiaci válság főként az angolszász, neoliberális, piacelvű gazdaságpolitika túlzásaiból fakad. A Széchenyi-díjas szociológus az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, a magyar társadalom 150 éve tőkehiányos, ugyanis többet költ, mint amennyit termel, a hitelválság jelei pedig szociológiai értelemben Magyarországon is láthatók.

Az amerikai típusú, szabadpiacos, neoliberális rendszer nagyobb válságban van, mint a nyugat-európai jóléti társadalom: a jelenlegi pénzügyi krízis inkább az angolszász gazdaság túlzásaiból fakad, mint az európai típusúak nehézkesebb, de józanabb politikájából - mondta az InfoRádiónak Hankiss Elemér.

A Széchenyi-díjas szociológus hozzátette: nem tudható, mennyire mélyül el a válság, ám az átlagembereknek is fel kell készülniük a szűk esztendőkre.

Hankiss Elemér szerint kisebb mértékben Magyarországon is megtörténőben van az, ami az Egyesült Államokban, vagyis, hogy az emberek mind több és több hitelt vesznek fel, ám törleszteni csak nagy nehézségek árán, vagy nem tudnak.

Az a gazdaságpolitika, amit az elmúlt hat-nyolc évben folytattak a magyar kormányok, belefuttatta a lakosság jelentős hányadát egy hiteldilemmába: a társadalom több rétege túlköltekezett és most komoly hitelterhekkel küszködik, amire rátehet a hitelválság - magyarázta a szociológus.

A magyar társadalom százötven éve egyébként is tőkehiányos: többet költ, mint amennyit megtermel - fűzte hozzá Hankiss Elemér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×