eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pozsony visszautasítja a magyar külügyminisztérium nyilatkozatát

A szlovák külügyminisztérium "egészében és részleteiben is" visszautasítja a magyar külügyminisztérium álláspontját, amelyet csütörtökön ismertettek a magyar külügyminisztériumba bekéretett budapesti szlovák nagykövettel, Juraj Migassal. obert Fico szlovák miniszterelnök szerint a magyar fél provokálja Szlovákiát, s ezt azért teszi, mert odahaza gondjai vannak.

Göncz Kinga külügyminiszter tegnap bekérette hivatalába Szlovákia budapesti nagykövetét, és magyarázatot kért azokra az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra, amelyek a magyar álláspont szerint elfogadhatatlanok és érthetetlenek két, demokratikus értékrendet valló szomszédos EU- és NATO-tagállam viszonyában.

Göncz Kinga kiemelte: Szlovákia korábbi vállalásaival szemben nem teljesítette azt, hogy a szlovák tankönyvekben a helységnevek magyar átírással is szerepeljenek. Ezzel a szlovák fél megszegte a kisebbségi status quo megváltoztathatatlanságára tett ígéretét.

A külügyminiszter nehezményezte, hogy a szlovákiai magyar iskolák alig jutottak EU-s pályázatokból finanszírozott támogatásokhoz, ez pedig szemben áll az unió diszkriminációmentességet valló politikájával. Göncz Kinga kifogásolta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma és Csáky Pál, az MKP elnöke elleni összehangolt támadást is - olvasható a találkozóról kiadott külügyi közleményben.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Robert Fico miniszterelnök politikai felelősséget visel azért, hogy a koalíciójában milyen pártok vannak. Az egyes szlovák koalíciós politikusok által hangoztatott nézetek pedig elérik a gyűlöletbeszéd szintjét. Göncz Kinga aláhúzta, hogy a miniszterelnök általános politikai felelősséget visel a két ország viszonyát illetően.

A külügyminiszter "lehetőleg a jövő héten" vár magyarázatot a felvetett kérdésekre. Úgy fogalmazott: "E válasz függvényében vesszük fontolóra további diplomáciai lépéseinket".

A szlovák külügyminisztérium már este reagált, "egészében és részleteiben is" visszautasítva a magyar külügyminisztérium álláspontját

Pozsony szerint a magyar fél hangvétele, s annak meglapozatlan állításai elfogadhatatlanok. Budapest konfrontációt kereső álláspontjai és lépései azóta vannak jelen a magyar politikában, amióta Szlovákia jelenlegi, Robert Fico vezette kormánya demokratikus választások nyomán hatalomra lépett - olvasható egyebek között az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott dokumentumban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×