eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megvan Fossett gépének a roncsa - öngyilkosság, gyilkosság vagy ufók?

A Steve Fossett földi maradványai után kutató keresőcsapatok egyike rábukkant a tavaly eltűnt kalandvágyó amerikai milliomos magánrepülőjének roncsaira. Eltűnése után számtalan összeesküvés-elmélet kapott szárnyra, akadnak, akik szerint Fossett csak megrendezte saját halálát.

Azért kezdték újra szerdán a 2007 októberében leállított keresést, mert egy kiránduló néhány órával korábban leadott a rendőrségen három személyazonosító okmányt, rajtuk Fossett nevével, továbbá néhány személyes használati tárgyat, amelyekről feltételezhető, hogy szintén a több mint egy évvel ezelőtt eltűnt amerikai üzletemberhez tartoztak.

A megtaláló azt mondta, hogy sivatagi túrázása közben bukkant az okmányokra két nappal azelőtt a kaliforniai Mammoth Lakes város térségében, Kalifornia és Nevada államok határa közelében. A hatóságok vizsgálják az okmányok hitelességét.

A helyi rendőrség megerősítette, hogy a megtalálta a milliomos gépének roncsát.

Új kalandjához keresett helyszínt

A kalandvágyó üzletember, aki 116 rekordot állított be öt különféle extrém sportágban, 2007 szeptember 3-án tűnt el. Egymotoros repülőgépével légi portyára indult aznap a Kalifornia és Nevada állam határán elterülő sivatagos térség fölé, hogy megfelelő helyszínt keressen tervezett újabb "kalandjához": rakétahajtású gépjárművével meg akarta dönteni az autós sebességi világcsúcsot.

Nem tért vissza légi szemléjéről, minden bizonnyal lezuhant. Óriási erőkkel keresték hetekig, de nem találták. 2007. október elején felhagytak a keresésével, és 2008. február 15-én hivatalosan halottá nyilvánították.

Fossett volt az első, aki hőlégballonnal egyedül körberepülte a Földet, még 2005-ben. Három évvel később szuperkönnyű sugárhajtású gépén landolás és üzemanyag-feltöltés nélkül, eddig a leggyorsabban, 67 óra 1 perc alatt egyedül körberepülte a Földet, amelyet öt alkalommal körbehajózott, és egyszer átúszta a La Manche csatornát.Összeesküvés-elméletek

Sokan nem hisznek abban, hogy egy egyszerű légi baleset vethetne véget egy olyan ember életének, aki számtalan veszélyes helyzetből megmenekült már. Fossettnek akkora tapasztalata volt a repülésben, és olyan jól felkészített gépet irányított, hogy akadtak, akik felvetették: ha tényleg meghalt, az csak azért lehetett, mert öngyilkosságot követett el.

Szárnyra keltek pletykák bizonyos szeretőkről, és arról, hogy a recesszió miatt pénzügyi problémái akadhattak; talán mégsem volt annyira boldog, mint a külvilág hitte? Barátai cáfolják e feltételezéseket. Azt állítják, hogy Steve Fossett lelkesen tervezgette új rekordkísérletét.

Tavaly szeptember óta senki se látta...

Mivel sokáig se a milliomos holttestét, se gépének roncsait nem találták meg, voltak, akik felvetették, hogy még életben van, és csak megrendezte a halálát, hogy aztán tiszta lappal indulhasson, valahol messze. Tavaly szeptemberi eltűnése óta azonban senki sem számolt be arról, hogy látta volna Steve Fossettet...

A kalandor egyébként nem készített terveket arról, merre indul majd repülőjével, a terület pedig, amely fölött elhúzhatott, hatalmas. Vannak, akik szerint gépe egy tóba vagy egy bánya tárnájába zuhant, azért nem került elő sokáig.

Az összeesküvés-elméleteknek se szeri, se száma. Az egyik legvadabb szerint Steve Fossett valamelyik katonai zóna fölött repült el a Walker-tó közelében, és lelőtték vagy eltüntették, sőt, akadnak, akik szerint az ufók vitték magukkal.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×