eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyarországnak nincs szüksége segélycsomagra - a nap legfontosabb hírei

Magyarországnak nincs szüksége pénzügyi segélycsomagra - jelentette ki a pénzügyminiszter. Veres János egy konferencián azt mondta: nincs olyan helyzet, hogy a nemzetközi bankválság okozta nehézségekről kellene tárgyalni. Ugyanezen a konferencián a miniszterelnök egy Európai Pénzügyi Felügyelet létrehozását sürgette.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a gazdasági világválságért elsősorban a pénzügyi szolgáltatók a felelősek, amelyek nem magyarázzák el a fogyasztóknak a kockázatokat. A kormányfő szavaihoz kapcsolódva Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról beszélt, hogy a lakosság pénzügyi kultúrájának elmélyítése hozzájárulhat az ország pénzügyi stabilitásához is. A jegybankelnök szerint ehhez a megfelelő oktatási rendszeren és a szereplők együttműködésén kívül nemzeti stratégia kidolgozására is szükség van. A Magyar Nemzeti Bank elnöke is stabilnak nevezte a magyar pénzügyi rendszert.

A miniszter nem vár áramár-csökkenést

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerint egyelőre nem várható jelentős csökkenés az áram árában. Szabó Pál egy szakmai konferencián az InfoRádiónak elmondta: a Magyarországtól délre lévő országokban mintegy 30 százalékkal magasabbak a villamos-energia árak, és a térségben kialakult erőművi kapacitáshiány miatt a verseny sem tudja leszorítani az árakat.

Támogatás a kis- és közepes cégeknek

A vállalkozások élénkítésére 2009-től további 45 milliárd forint áll rendelkezésre a növekedésre képes kis- és közepes cégek támogatására a kockázati tőkeprogramban -mondta a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon az InfoRádióban a csomag részeként említette, hogy a kormány hitelgaranciát nyújt a kereskedelmi bankokon keresztül 100 millió forint hitelig, az összeg 80 százalékáig.

Megtiltották a kínai tejpor importját

Megtiltotta a kifejezetten csecsemők és gyermekek táplálására szánt összetett, állati- és növényi eredetű termékeket egyaránt tartalmazó élelmiszerek kínai importját az országos főállatorvos. Süth Miklós az Európai Bizottság szeptember 26-án hatályba lépett iránymutatása alapján fogalmazta meg a rendeletet.

Pluszforrást kér az OMSZ-nek a Fidesz

Pluszforrásokat kér a kormánytól a jövő évre az Országos Mentőszolgálat működéséhez a Fidesz. Koszorús László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: a jövő évi költségvetési javaslat mindössze egy százalékkal növelné a mentők költségvetését, ami sokkal kevesebb, mint a várható infláció. Az Egészségügyi Minisztérium reagálásában közölte: a mentőszolgálat működtetése garantált a jövő évre is.

Mi legyen a Sportkórházzal?

Eltérő elképzelései vannak az egészségügyi tárcának és a sportért is felelős Önkormányzati Minisztériumnak a Sportkórház jövőjéről. A mai egyeztetésen kiderült: a Gyenesei István vezette önkormányzati tárca azt szeretné, ha a Sportkórház mostani helyén, a Testnevelési Egyetem mellett befejeződne a félbehagyott épület építése, és létrejönne egy sportegészségügyi központ, valamint egy általános kórház. Az Egészségügyi Minisztérium viszont úgy gondolja: a Sportkórháznak az Állami Egészségügyi Központba kell átkerülnie.

Bekérette a külügyminiszter a szlovák nagykövetet

Hivatalába kérette ma Szlovákia magyarországi nagykövetét a külügyminiszter. Göncz Kinga közleményében úgy fogalmazott: Pozsony megszegte a kisebbségi status quo megváltoztathatatlanságára tett ígéretét, és korábbi vállalásaival ellentétben, a szlovák tankönyvekben a helységnevek nem szerepelnek magyar átírással.

Magyar segítséggel épül a közigazgatás Baglánban

Afganisztánban magyar segítséggel építik ki a közigazgatást az északi Baglán tartományban - közölte a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója. Lehel László az InfoRádióban elmondta: a szervezet a tartomány 15 kerületéből kettőben építi fel a közigazgatási központokat, a többi területre technikai eszközöket, számítógépeket szállítanak. Hozzátette: fél év alatt kerületenként 6-6 embert képeznek ki hivatalnoknak.

Megvertek egy óvónőt

A Csongrád megyei Kiskundorozsmán egy helyi család több tagja megvert egy óvónőt tegnap délelőtt, a rendőrség két nőt és egy férfit őrizetbe vett. Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az ügy előzménye, hogy az óvónő arra figyelmeztetett egy lányt, hogy időben vigye be az óvodába öccsét, mert a késés miatt az nem kap reggelit és lemarad a délelőtti foglalkozásokról.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×