eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Költözés vagy szigetelés? Bezárhat a Pécsi Állatkert

2011 után jelenlegi állapotában nem működhet tovább a Pécsi Állatkert - mondta az InfoRádiónak Jeszták Lajos, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője. Az intézmény ötven évvel ezelőtt egy ivóvízbázisra épült, amely ráadásul mára szűkös is lett. Az ideális az lenne, ha a város egy másik pontjára költözhetnének, ehhez azonban 1,5 milliárd forintra van szükség.

Ivóvízbázisra épült a Pécsi Állatkert fél évszázaddal ezelőtt, az akkori városi tisztifőorvos pedig már akkor jelezte, hogy ebből problémák lesznek. Azóta újabb jogszabályok születtek, amelyek a vízbázis védelmét, illetve az állatkertek működését, az állatok tartási körülményeit szabályozzák.

Ezek összeütközésben vannak, a probléma megoldása azonban több száz millió forintba kerülne - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója.

Az egyik megoldás az átépítés, a vízbázis technikai védelemmel való ellátása lenne: a kifutókat alulról szigetelni kellene, ami mai áron 250-300 millió forintba kerülne, de ehhez - újabb összegekért - a felszínen is fejlesztéseket kellene végezni - tette hozzá Szatyor Miklós.

A másik, hogy elköltözik az állatkert; park vezetése már megtalálta az ideális helyet Pécs keleti felében, ott a jelenlegi 3,5 helyett 15 hektáron élhetnének az állatok. Az igazgató megjegyezte: így is, úgy is szükség lenne az ötvenéves intézmény megújítására.

Az állatkert dolgozói inkább mennének, a döntést támogatja a város vezetése is. A költözésre 1,5 milliárd forintra lenne szükség, ennek egyik fele pályázati pénz lenne, a másik fele önrész, ám 800 millió forint előteremtése jelenleg nagy gondot okoz Pécsnek - fűzte hozzá Szatyor Miklós.

Vagy, vagy

Az állatkert olyan terület fölött fekszik, ahonnan a felszíni szennyeződés rövid időn belül eljuthat az ivóvízbázisba. A parknak két lehetősége van: szigeteli a kifutókat, vagy megszabadulnak a nagytestű állatoktól - mondta az InfoRádiónak a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője.

Jeszták Lajos közölte: az állatkert úgy döntött, hogy megtartja az állatokat, ezért szigetelni kell, és felújítani a park területén keresztülfutó csatornát.

Nemcsak azzal van baj, hogy az intézményt éppen a vízbázisra építették: szűk is, sok állatnak - a jogszabályok szerint - nagyobb területet kellene biztosítani - jegyezte meg a szakértő.

Ha van remény arra, hogy az állatkert rövid időn belül átköltözik az új területre, annak megvalósításáig türelmesek lesznek a hatóságok, ám, ha erre csak elméleti esély van, 2010-11 után az intézmény nem üzemelhet tovább - hangsúlyozta Jeszták Lajos.

Hanganyag: Molnár Szilvia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×