eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fidesz: az MSZP a választásokra "spájzolt" 450 milliárdot?

A Fidesz szerint felvetődik a gyanúja annak, hogy a szocialisták az előre hozott választásokra "spájzolták" azt a 450 milliárd forintot, amelyre az államháztartási hiányadatok korrigálása után derült fény - mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján. Daróczi Dávid kormányszóvivő leszögezte: a pénz hiánytalanul megvan, a statisztikai módszerek változtak az Európai Unióban.

A Fidesz - egy nappal ezelőtti bejelentésének megfelelően - a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy a parlament függessze fel a 2007-es zárszámadás tárgyalását, mert a kormány által beterjesztett 2007-es zárszámadásban 5,5 százalékos hiány szerepel, azonban kiderült, hogy a Pénzügyminisztérium 450 milliárd forinttal tévedett, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csak 5 százalékos lett a hiány.

Emiatt Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke azt is javasolta, hogy a testület hallgassa meg a Pénzügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék illetékeseit.

Répássy Róbert értékelése szerint a KSH leleplezte a kisebbségi kormányt, amely nem tud elszámolni a 2007-es költségvetésből 450 milliárd forinttal. "Felmerül a gyanúja, hogy ezt a pénzt az MSZP az előre hozott választásokra spájzolta" - fogalmazott a politikus, aki szerint a bizottsági ülésen tisztázható, hogy megalapozott-e ez a gyanú.

Arra a felvetésre, hogy az előre hozott választás lehetősége ebben az évben vetődött fel, a zárszámadás viszont a tavalyi költségvetésről szól, Répássy Róbert azt mondta: a költségvetés egy zárt rendszer, amiből nem tűnhet el pénz, így felmerül a gyanúja annak, hogy valamifajta átcsoportosítással, "trükkök százaival spájzolták" ezt az összeget.

Répássy Róbert hangsúlyozta: jól ismert ez a szocialista módszer, hiszen szintén "trükkök százaival verték át" egész Magyarországot, a köztársasági elnököt és az Európai Uniót, amikor 2006-ban meghamisították a gazdasági adatokat.

Mint mondta, ez pénz csaknem a duplája annak a 250 milliárd forintnak, amelyet kivontak az egészségügyből, és ami miatt az ágazat a működésképtelenség szélére jutott.

Az ügy előzménye, hogy a fideszes képviselők kedden este emiatt kivonultak a parlamentből a 2007-es költségvetés végrehajtásáról szóló javaslat általános vitájáról. A csütörtöki házbizottsági ülésen Répássy Róbert szerint Szili Katalin házelnök arra tett ígéretet, hogy a jövő héten visszatérnek erre a kérdésre, mert a zárszámadási törvény tárgyalását hétfőhöz egy hétre folytatja a parlament.

Hatalmas bakot lőtt a Fidesz - reagált közleményben Daróczi Dávid Répássy Róber kijelentéseire. A kormányszóvivő szerint valójában az történt, hogy az Európai Unió módosította saját elszámolási technikáját, ezért a magyar Központi Statisztikai Hivatal - módszertani okokból - módosította a saját korábbi, még a másik metódus szerint készített eredményszemléletű kimutatásait.

Daróczi Dávid kijelentette: a metódus megújítása a zárszámadást nem érinti, és a pénzforgalmi elszámolásban sem okoz semmilyen módosulást. A kormányszóvivő leszögezte, hogy a 2007-es hiány módosítása semmilyen mértékben nem befolyásolja az idei várható hiányt, illetve a jövő évi költségvetésben tervezett deficitet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×