eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai: Magyarországon nem várhatóak bankcsődök

Elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat érinti a nemzetközi pénzügyi válság, de Magyarországon nem várhatóak bankcsődök - mondta az InfoRádiónak a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon hozzátette: a kormány intézkedési csomagot kezdeményezett a vállalkozások támogatására.

A nemzetközi pénzügyi válság hatása Magyarországot elsődlegesen nem érinti, de a várható lassuló növekedés indokolja, hogy a kormány a vállalkozások élénkítésére lépéseket tegyen - mondta Bajnai Gordon a kormányszóvivői tájékoztatón.

Elmondta, hogy az élénkítő csomagnak összességében 800 milliárd forint hatása lesz, de a költséget tekintve 250-300 milliárd forintot tesz ki az uniós források felhasználása, a többit a garancianyújtás révén a piacon megjelenő hitelbővülés adja.

Bajnai Gordon kifejtette: az európai uniós gazdaságfejlesztési pályázatok nyerteseinek visszamenőleg 1 százalékponttal csökkentik a növekedési elvárást. A kiírásra kerülő új pályázatokon az eddig meghatározottnál nagyobb árbevétel-csökkenés mellett is indulhatnak a vállalkozások.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv mikrohitelezési programban a felvehető maximális keretet 6 millió forintról 10 millió forintra, az eddigi 5 év futamidőt 10 évre növelik, és egy hónapra csökken a két forgóeszközhitel felvétele közötti eddigi fél éves kivárási idő.

A miniszter úgy becsülte, hogy a közvetítő szervezetektől függően október végétől, november elejétől már az új feltételekkel juthatnak hozzá a mikrohitelhez a vállalkozások.

Refinanszírozási hitelkeretet hoznak létre

Bajnai Gordon elmondta: a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen 50 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet hoznak létre a kereskedelmi bankok számára, amelyből a kis- és középvállalkozásoknak nyújthatnak kedvező feltétel mellett hitelt 10-100 millió forint között. A konstrukció két hónapon belül elérhető lesz.

A miniszter a csomag részeként említette, hogy hitelgaranciát nyújt a kormány a kereskedelmi bankokon keresztül 100 millió forint hitelig, a hitelösszeg akár 80 százalékáig. Utalt arra, hogy a K and H Banknál már elindult ez a lehetőség, és további bankok bekapcsolódására számítanak.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság jóváhagyta a 45 milliárd forint kockázati tőkeprogram magyarországi indítását uniós források felhasználásával. Az alapkezelők versenyben történő kiválasztása után, várhatóan 2009 tavaszától lesz elérhető a vállalkozások számára ez a lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×