eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Akár olcsóbb is lehet az áram jövőre

A Népszabadság arról ír, hogy noha az árampiacon már tavaly bevezették a szabadáras rendszert, és az Európai Unió a piac liberalizációja nyomán látványos árcsökkenést ígért a lakossági piacon, a szakértők szerint csak csekély mértékben változik majd a tarifa jövőre. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy noha az árampiacon már tavaly bevezették a szabadáras rendszert, és az Európai Unió a piac liberalizációja nyomán látványos árcsökkenést ígért a lakossági piacon, a szakértők szerint csak csekély mértékben változik majd a tarifa jövőre. Az biztosnak látszik, hogy a lakossági áramár az idén már nem módosul. A néhány százalékos árcsökkenés éppúgy elképzelhető, mint a hasonló mértékű emelés. A szabályozott lakossági tarifáról a lap azt írja: a korábbi években ez olyan kusza politikai és gazdasági egyeztetések végeredményeként alakult ki, hogy sokszor állt be az áramcégek által követeltnél, illetve a "piacinál" alacsonyabb ár, ugyanakkor még így is magasabb, mint az országos, összesített infláció, vagyis az áramcégek mindenképpen ügyesebb áremelők a többieknél.

A Magyar Nemzet számol be arról, hogy nem javultak az életkörülményei annak a gyergyószentmiklósi fiúnak, akit tavaly télen a budapesti Blaha Lujza téren elkövetett késelése miatt toloncoltak haza Romániába. Gábor István nem jár iskolába és ismét Besztercén él nővérénél, akitől másfél éve Magyarországra szökött. A gyerek a Hargita megyei törvényszék döntése értelmében februárban került vissza családjához egy csíkszeredai nevelőintézetből. A hivatalos indoklás szerint azért, mert "olyan gyerekről van szó, akit nem lehet intézményi keretek között nevelni, nem bírja a bezártságot, az őrizetet.

Az Index.hu arról ír, hogy amerikai és svéd tudósok most megjelent tanulmánya szerint a tesztoszteron férfi nemi hormon szintje összefüggésben van azzal, hogy a férfiak mennyire hajlandóak kockázatot vállalni pénzügyletekben. A tesztoszteron és a kockázatvállalás közti összefüggést már régebben sejtette több kutatás. Most először zajlott azonban olyan vizsgálat, ami kifejezetten a pénzügyi kockázatvállalás és a hormon közötti relációt vizsgálta. Talán a Wall Street-i brókerek is csak az evolúcióban betöltött szerepüknek megfelelően viselkedtek, amikor ügyleteikkel előidézték az elmúlt hetekben dúló amerikai gazdasági válságot.

A Világgazdaság azt írja, hogy a gyors béremelkedés és a korona erősödése miatt egyre több szlovák vendégmunkás dönt a hazatérés mellett. Az idei második negyedévben az ország uniós csatlakozása óta először csökkent a külföldön dolgozók száma. Magyarországon 10 ezernél több szlovák állampolgár dolgozik, akiknek egyik legnagyobb alkalmazója, az esztergomi Suzuki gyár még nem tapasztalt nagyobb hazaáramlást.

A Napi Gazdaság cikke szerint egyelőre csak a kormány tudja, mit tartalmaz termékdíj-szabályozás módosító javaslata, amely a brüsszeli intéseknek megfelelően kezelné a műanyag palackok és italos csomagolóanyagok után befizetendő zöld adó szabályozását. A módosítót a kormány múlt szerdán, lényegében "fű alatt" fogadta el; akkor válik nyilvánossá, amikor a parlament elé kerül. A lap úgy tudja, a javaslat némileg enyhíti a piaci szereplők zöld közterhét, de rendszerében nem változik.

A portfolio.hu arról ír: felmérésük történetében először találkoztak tömeges tanácstalansággal az előttünk álló időszak alakaulását illetően az ingatlanpiacon. Egy biztos: a piaci szereplők összességében nem kifejezetten optimisták a kilátásokat illetően. A válaszadók több mint 40 százaléka vélhetően továbbra is nagyon bizonytalannak tartja a piaci környezetet, és nem jelölt meg értékeket a 2009-es és 2010-es tranzakciós hozamokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×