eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Átadták a Megyeri hidat, délután megindulhat a forgalom - képek

Várhatóan kedden délutántól haladhat át a forgalom a Megyeri hídon, amely 5 részből áll és 1.862 méter hosszban köti össze a 2. és a 11. számú főutat. A hidat hivatalosan délelőtt tízkor adták át, beszédet mondott Gyurcsány Ferenc kormányfő mellett Demszky Gábor budapesti főpolgármester is.

Az avató előtti tájékoztatón Reményik Kálmán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt mindig az átadás előtti napon adja ki a hatóság, így a hétfői engedélykiadásban "nem volt semmi újdonság".

Az ideiglenes engedély is megszokott, az autópályák fele még mindig ilyennel üzemel - tette hozzá. Megjegyezte: ennek semmi köze ahhoz, hogy néhány önkormányzat nem járult hozzá a forgalomba helyezéshez.

Az építés során 16 ezer látogatója volt a hídnak - mondta Windisch László létesítményvezető a tájékoztatón. Rapkay Kálmán, a Hídépítő Zrt. igazgatója pedig azt idézte fel, hogy 170 éve, 1838. szeptember közepén írták alá az első magyar Duna-híd, a Lánchíd építési szerződését.

A 63 milliárd forint adófizetői pénz biztosan jó helyre került - mondta beszédében a miniszterelnök, és felidézte azt, hogy a két hete átadott M0 keleti szektor jelentősen csillapította a Hungária körút forgalmát és könnyebbé tette az ott lakók életét. Üdvözölte az építők gesztusát, hogy a híd tényleges elkészültétől egy hónapig díszkivilágításban tartják a hidat, sőt még a villanyszámlát is fizetik.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2003-tól ez a negyedik új híd. Az előzők Szekszárdon, Dunaújvárosban, és Köröshegyen épültek.

Demszky Gábor kiemelte, hogy Budapesten 5 millió forint az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP), amely háromszorosa az országosnak, az első félévben, a fővárosban 12 százalék volt a gazdasági növekedés, tehát az infrastrukturális beruházások a növekvő gazdaságból megtérülnek.

Beszélt arról is, hogy a Szabadság híd felújítása az év végére elkészül, míg a Margit híd felújítása 2010 nyarára fejeződik be. Akkor indulhat az Aquincumi híd építése, amely nem az agglomerációt, hanem Buda és Pest két északi kerületének az összeköttetését szolgálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×