eur:
390.16
usd:
365.35
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

MDF: A kritikusokat kizárják, ugye?

Immár sokadszor kizárás a vége annak, ha egy MDF-es politikus a majdnem 9 éve elnöklő Dávid Ibolya babérjaira tör. Egy négy évvel ezelőtti eset jogellenességét már a bíróság is kimondta. Mindenesetre a pártelnökasszony őszintének és közérdekeket szolgálónak nevezte a hétvégén saját pártját.

Még egy képviselő kizárásával vagy kilépésével megszűnik az MDF frakciója, így lényegében kézzel fogható politikai súlya is, ugyanis nemcsak az Országgyűlés bizottságaiból, de a különböző pártpolitikai delegáltakkal működő testületekből is távozni kényszerülne. Hock Zoltán elnökhelyettes szombaton azt mondta, vélhetően ez nem fog bekövetkezni, mert minden képviselő érzi ennek politikai és morális felelősségét.

Bár Dávid Ibolya az elmúlt hat évben folyamatosan a Fideszt vádolja azzal, hogy be akarja darálni a pártját, mégis: általában a pártvezető és Herényi Károly frakcióvezető által kezdeményezett kizárások csökkentik időről időre az MDF-es parlamenti képviselőcsoport létszámát.

Négy évvel ezelőtt, szintén egy szeptemberi választmányi ülésen Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót zárták ki a pártból és a képviselőcsoportból egyaránt. A képviselők Herényi Károly frakcióvezető döntését jogellenesnek tartották, amit jogerős bírósági határozat később megerősített.

Nem sokkal ezután az úgynevezett Lakitelek Munkacsoport többi tagja - Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András - is otthagyta azt a Magyar Demokrata Fórumot, amelynek közülük többen alapító tagjai voltak.

És kirobbant a lehallgatási ügy...

Ezúttal Almássy Kornél volt soron. A minap még az MDF alelnökeként tevékenykedő politikus Dávid Ibolyát szerette volna váltani az elnöki poszton, de aztán a pártelnök ez idáig ismeretlen forrásból hozzájutott egy vélhetően lehallgatott telefonbeszélgetéshez, amelyet az elnökjelölést végző választmányi ülés előtt egy nappal hozott nyilvánosságra.

Ezzel kirobbantotta az azóta tartó megfigyelési-lehallgatási ügyet. Almássy Kornél múlt héten nyilatkozott azokról a napokról.

"A Dávid Ibolyával folytatott szombat reggeli telefonbeszélgetésem alapján egyértelmű volt számomra, hogy ez csak a kezdet; folytatni akarják a személyem és a mellettem állók lejáratását, fenyegetését, valamint egyértelművé vált, hogy neki és az őt pozíciójában támogató hatalomnak semmi sem drága" - fogalmazott.

Dávid Ibolyát aztán egyedüli jelöltként szombaton újraválasztották, noha támogatottsága az előző választás 76-77 százalékáról mintegy 70 százalékra csökkent.Történt mindez úgy, hogy az Almássy Kornél híveinek számító budapesti választmány által az országos választmányba delegált hat képviselőnek, illetve Hegedűs Máténak, az IDF alelnökének nem adták ki a mandátumát.

Mindenesetre a korábban a Normális Magyarország szlogennel kampányoló Dávid Ibolya elnöki beszámolójában már az őszinteségről és a közérdekről beszélt.

"Legyünk büszkék arra, barátaim, hogy mi útjában állunk azoknak, akik az őszinteség helyett a hazugságot választják, s azoknak, akik a közérdek helyett az önérdek szolgálata a politikai céljuk" - mondta a pártelnök.

2006-ban az MDF sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem akarta hatalomba segíteni, mégis kommunikációs szinten leginkább az utóbbi álláspont mellett álltak ki. A mostani megfigyelési-lehallgatási ügyben az Orbán-kormány igazságügy-minisztere egykori kollégáját, Stumpf István kancelláriaminisztert vádolta meg az ismeretlen forrásból megszerzett hangfelvétel alapján, hogy a Fidesz az MDF-et akarja bekebelezni. Orbán Viktor pártelnök szerint pártja számára lényegtelen, hogy ki az MDF elnöke.

A Fidesz nem foglalkozik az MDF-fel

"Másodsorban pedig mi egyáltalán nem foglalkozunk az MDF-fel. Az az ő sportáguk, hogy foglalkoznak velünk. Mi ebben a versenyszámban nem indulunk, tehát mi nem foglalkozunk velük" - hangsúlyozta.

Mindenesetre az tény, hogy az MDF-es politikusok a fővárosi közgyűlésben szinte rendszeresen együtt szavaznak az MSZP-SZDSZ koalícióval. A Republikon Intézet felmérése alapján az elmúlt fél évben az MDF burkoltan, a távolmaradás stratégiájával támogatta a kisebbségi szocialista kormányt.

Ezzel az eszközzel leggyakrabban a Tisztelet Társasága által jelölt MDF-es Vas János és Dávid Ibolya pártelnök éltek. Õk a vizsgált időszak szavazásainak több mint nyolcvan százalékán nem vettek részt. Szakértők szerint pedig a jelenlegi politikai helyzetben az MDF által kezdeményezett javaslat a parlament feloszlatására is Gyurcsány Ferencet segítette.

Boross Péter volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő mégis most vasárnap azt nyilatkozta, hogy az MDF balra nem köthet semmiféle kompromisszumot, mert az Antall József örökségének alapelveivel ellenkezne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Íme a részletek
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×