eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Feljelentést tesz a Fidesz az úgynevezett megfigyelési ügyben - a nap legfontosabb hírei

Hivatali hatalommal való visszaélés és hivatalos személy által elkövetett jogosulatlan adatkezelés miatt feljelentést tesz a Fidesz az úgynevezett megfigyelési ügyben. Erről az ellenzéki párt frakcióigazgatója beszélt az InfoRádióban, miután nyilvánosságra hozták azokat a hanganyagokat, amelyeket a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter bocsátott a nemzetbiztonsági bizottság rendelkezésére.

A felvételeken Demeter Ervin és Kövér László beszélget az UD Zrt. vezetőjével. Répássy Róbert hangsúlyozta: a hanganyag egyértelműen bizonyítja, hogy sem bűncselekményre, sem valamilyen bűnös kapcsolatra utaló jel nem merült fel a beszélgetések során. Hozzátette: lemondásra szólítják fel a titokminiszter, akit Demeter Ervin és Kövér László magánvádas eljárásban rágalmazásért beperel. Szilvásy György korábban azt mondta: nem hallgattak le országgyűlési képviselőket, de az ország nemzetbiztonsági érdekeit veszélyeztető bűncselekmények ügyében folytatott adatgyűjtés során kiderült: a gyanúsítottak rendszeres kapcsolatot tartottak fenn egyes fideszes politikusokkal.

Meghosszabbítaná a kormány a földvásárlási moratóriumot

Magyarország kezdeményezi az Európai Bizottságnál, hogy 2011-től további három évre érvényben maradjon a moratórium a külföldiek földvásárlására. Gőgös Zoltán, a földművelésügyi tárca államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az intézkedésre azért van szükség, mert a 2013 utáni agrártámogatási változásokat úgy kell előkészíteni, hogy a magyar piacot időközben ne zavarja meg egy spekulációs földkivásárlás.

Kormányzati segítséget sürget a Magosz

Kormányzati lépéseket sürgetett a gabonatermelők megsegítése érdekében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Jakab István a szervezet rendkívüli elnökségi és választmányi ülése előtt emlékeztetett arra: a piac áll, az árak pedig rendkívül alacsonyak. A zárt ajtók mögötti ülés után az elnök elmondta: az idei gabonatermés mennyisége jobb az átlagosnál, a minősége is megfelelő, ám nagy veszélyt jelent a gazdálkodókra a spekuláció. Gráf József agrárminiszter a tanácskozáson arról beszélt, hogy 15-16 milliárd forint értékű hitelfelvételt biztosítanak a gazdáknak, emellett támogatást nyújtanak az átmeneti tároláshoz.

Hétfőn szavaz a parlament az adatvédelmi ombudsmanról

Hétfőn szavaz a parlament Jóri András adatvédelmi biztos megválasztásáról - közölte a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin emlékeztetett arra: a képviselők titkos szavazással döntenek az ombudsman-jelöltről, akinek a megválasztásához kétharmados többség szükséges. Jóri András az államfő ötödik jelöltje a tisztségre.

Gyurcsány: Magyarország nem függetlenítheti magát Oroszországtól


A miniszterelnök szerint Magyarország nem függetlenítheti magát Oroszországtól. Gyurcsány Ferenc Budapesten egy Tom Lantosról szóló megemlékezésen úgy fogalmazott: össze kell egyeztetni az euroatlanti értékeket és az Oroszországgal folytatott viszonyt. A kormányfő a konferencián bejelentette: a kabinet kezdeményezi, hogy megalakuljon a Tom Lantos nemzetközi intézet a demokráciáért; az alapításról törvény is rendelkezne.

Védelem az internethasználóknak

Decembertől az internet-szolgáltatóknak nemcsak vállalniuk és mérniük kell a díjcsomagoknál garantált le- és feltöltési sebességet, hanem az értékeket a sávszélességgel együtt nyilvánosságra is kell hozniuk - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese. Dömötörné Ács Katalin az InfoRádióban elmondta: a kormányrendelet alapján a szolgáltatóknak meg kell jeleníteniük a garantált le- és feltöltési sebességet mindenhol, ahol az ügyfél tájékozódhat, így a szerződéseken, a honlapon és a hirdetéseken is.

Gyorsult az utas-ellenőrzés Ferihegyen

Jelentősen felgyorsult az utasok ellenőrzése a ferihegyi repülőtéren, miután befejeződött az új biztonsági rendszer kiépítése. Az üzemeltető Budapest Airport közölte: az új röntgengépek és mágneskapuk telepítésével, 25-30 százalékkal nőtt a hálózat áteresztő képessége.

Zavarta a zaj, átlőtt a szomszédba

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadadán súlyosan megsérült egy 3 éves kisfiú, akit légpuskával lőttek meg szerdán házuk udvarán. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a szomszédból lőtt át egy 81 éves férfi, a lövedék a combján találta el a gyermeket, akit kórházban ápolnak. Fülöp Gergely közölte: a férfi azt vallotta, hogy azért lőtt, mert zavarta az állandó ricsaj; nem látta, kire lő, és senkinek nem akart sérülést okozni.

Brüsszel szigorítja a kínai élelmiszerek ellenőrzését

Szigorítja a kínai élelmiszerek ellenőrzését az Európai Bizottság, egyben megtiltják a melaminos tejport tartalmazó termékek behozatalát. A testület szóvivője elmondta: a hatóságok megvizsgálják a közösség területére beérkező összes olyan kínai terméket, amely 50 százaléknál több tejport tartalmaz.

Háromtagú legénységgel indult a kínai űrhajó

Útjára indították a harmadik olyan kínai űrhajót, amely embereket juttat ki a világűrbe. A misszió során kínai űrhajós először tesz majd űrsétát. A Sencsou-7-et a Csiu-csüan-i űrközpontból egy Hosszú Menetelés nevű hordozórakéta emelte a magasba. A legénység háromtagú; közülük Csaj Cse-kang várhatóan szombaton száll ki a világűrbe mintegy negyven perces időtartamra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×