eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Főszerepben a titkosszolgálat - a nap legfontosabb hírei

Megerősítené a fontos létesítmények informatikai védelmét a Nemzetbiztonsági Kabinet; bírálta a szlovák oktatási miniszter magyar nyelvhasználattal összefüggő kijelentését Sólyom László államfő; Ráczkó Gitta és Sors Tamás is bronzérmes lett a pekingi paralimpián - a nap legfontosabb hírei.

Adatgyűjtés, zsarolás, vizsgálat

Megerősítené a fontos létesítmények informatikai védelmét a Nemzetbiztonsági Kabinet. A testület ülését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter hívta össze egy folyamatban lévő nyomozás miatt. Szilvásy György elmondta: egy biztonsági cég internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre és ezt a gyanú szerint minősített információk megszerzésére használták fel, a többi között megkísérelték a behatolást egyes kormányzati szervezetek számítógépes rendszerébe. Horváth József, az érintett UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetője úgy nyilatkozott: valójában nem ő és cége, hanem a Fidesz áll a célkeresztben.

Közben soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától az MDF elnöke, mert egy birtokába került hanganyag szerint adatokat akartak gyűjteni róla és az ügyben Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje is érintett lehet. Dávid Ibolya azt mondta: egy vállalkozó egy vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy terhelő adatokat szerezzen róla. Hangsúlyozta: arra kérte Almássy Kornélt, hogy mondjon le párttagságáról és parlamenti mandátumáról, de ő ezt nem tette meg. Korábban az MDF alelnöke úgy nyilatkozott: zsarolással arra akarták rávenni, hogy lépjen vissza a párt elnökjelöltségétől. Almássy Kornél hozzátette: semmi olyat nem tett, amit ne vállalhatna.

Csökkenhet az adóteher

Összességében 145 milliárd forinttal csökken majd az adóterhelés jövőre a Pénzügyminisztérium javaslatai alapján. A tárca közölte: a korábban bejelentett adóváltozásokkal megegyező tervezetet terjesztenek a kormány elé, amely várhatóan jövő heti ülésén foglalkozik a javaslattal. Az elképzelések szerint például megszűnne a különadó és 16-ról 18 százalékra emelkedik a társasági adó alapja. A 18 százalékos szja-adókulcs sávhatára 1,7 millió forintról 2 millió forintra emelkedne.

Támadják a Déli Áramlatot

A Fidesz szerint Magyarországnak fel kell függesztenie részvételét az Oroszország vezetésével építendő Déli Áramlat gázvezeték megvalósításában. Németh Zsolt, a párt külügyi kabinetvezetője úgy vélte: amíg reális esély van az unióhoz köthető Nabucco-vezeték megvalósítására, addig a kormánynak ezt kell előtérbe helyeznie. Korábban April Foley amerikai nagykövet azt mondta: az európai államoknak meg kellene fontolniuk, elhalasztják-e a tárgyalásokat Oroszországgal a Déli Áramlatról. A kormány nem támogatta ezt a javaslatot.

Újabb magyar-szlovák konfliktus

Megengedhetetlennek nevezte a szlovák oktatási miniszter magyar nyelvhasználattal összefüggő kijelentését a magyar köztársasági elnök a visegrádi országok államfőinek szlovákiai találkozóján. Sólyom László azt mondta: egy olyan országban, ahol tíz százalék a magyar lakosság aránya, tűrhetetlen azt mondani, hogy ne használják a magyarok az anyanyelvüket. Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a pöstyéni találkozón arról beszélt, hogy nem kiélezettek a viszonyok Magyarország és Szlovákia között, de hivatalos kétoldalú államfői találkozó most még nem lesz.Magyar iroda Brüsszelben

Nyilatkozatban támogatták a határon túli magyar pártok, hogy Brüsszelben képviseleti irodája legyen a magyarságnak. Ezt az Országgyűlés elnöke jelentette be, miután a Parlamentben megnyitotta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát. Szili Katalin elmondta: az iroda a többi között a határ menti infrastruktúra fejlesztésében segítheti a magyar közösségeket.

Paralimpiai sikerek

Bronzérmes lett a 400 méteres gyorsúszásban Sors Tamás a pekingi paralimpián. A 17 éves magyar úszó - akinek könyök alatt nem fejlődött ki teljesen a jobb karja - egy aranyat és két bronzot nyert eddig Pekingben és vasárnap úszik még 50 méter gyorson is. Korábban Ráczkó Gitta a 100 méteres mellúszás döntőjében szerzett bronzérmet.

Szja-felajánlások

Több mint 16 milliárd forint értékben ajánlották fel tavaly a személyi jövedelemadó 1 százalékát - közölte az adóhatóság elnökhelyettese. Polgár Péter elmondta: 1 millió 803 ezer ember csaknem 29 ezer kedvezményezettnek ajánlotta fel az összeget, ami a lehetséges keret mintegy 55 százaléka.

Kényszerpihenő

Egyhetes kényszerszabadságra küldték a Zalabaromfi Zrt. 650 dolgozóját, miután szeptember 1-jén zárolták a cég bankszámláit. A zalaegerszegi vállalat sem munkatársainak, sem a beszállítóknak nem tud fizetni. Horváth László, a cég szakszervezeti vezetője elmondta: tudomása szerint a bank továbbra sem közölte a vállalattal, hogy miért zárolták számláikat.

Újabb front a bliccelőkkel szemben

Szalagkorlátokkal zárja le még ebben a hónapban a 7E autóbusz Kelenföldi pályaudvari, valamint a 4-6-os villamos Moszkva téri, Móricz Zsigmond körtéri és Fehérvári úti végállomását a BKV a bliccelés visszaszorítása érdekében. A lezárt területre csak érvényes jeggyel és bérlettel lehet majd belépni.

Letartóztatás Tatán

Nagy értékű hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt 30 napra előzetes letartóztatásba helyeztek egy tatai férfit. A rendőrség nem közölte, hogy kiről van szó, de a távirati iroda úgy tudja, hogy Orbán István ellen indult eljárás, aki a tatai edzőtábor igazgatója, és egyben szocialista önkormányzati képviselő is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×