eur:
389.57
usd:
362.03
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Az SZDSZ érdeke az időhúzás"

Még sokáig fennmaradhat a jelenlegi politikai patthelyzet a Századvég Alapítvány igazgatója szerint. Giró-Szász András politikai elemző az InfoRádiónak azt mondta: az időhúzás az SZDSZ érdeke, ugyanis a karakterüket csak így alakíthatják ki. A Méltányosság Politikai Elemző Központ politológusa szerint hétfőn már kiderül, hogy az SZDSZ ellenzéki vagy kvázi ellenzéki párt.

Az SZDSZ elsőszámú forgatókönyve ebben a vitában az, hogy mozgósítsa azokat, akik korábban a pártra szavaztak, de ma már nem a szabad demokratákat támogatják - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány igazgatója.

Giró-Szász András úgy véli: a szabaddemokraták érdeke, hogy minél több idő teljen el a kormányból való kilépésük és a következő parlamenti választás között, mert politikai ellenfeleik a kampányban összemoshatják őket az MSZP-vel.

Szerinte az SZDSZ-nek és az MDF-nek is fontos lenne: ha előrehozott választásokat tartanak, akkor az egybeessen a jövő júniusában esedékes Európai Parlamenti választással.

Politikai kommunikációnak tartja a liberális párt véleményét, miszerint a jelenlegi patthelyzetet minél előbb meg kell oldani. A politikai elemző szerint ugyanis az SZDSZ szavazatszerzési stratégiája az időhúzás, mert ezt arculatuk erősítése érdekében a saját hasznukra tudják fordítani.

SZDSZ: ellenzéki vagy kvázi ellenzéki párt?

A korábbiakhoz képest változott a helyzet: most már egyértelműen programvita zajlik az MSZP és az SZDSZ között - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikai Elemző Központ munkatársa, aki szerint a két párt álláspontja érezhetően közeledik egymáshoz.

Pétervári Zsolt úgy véli: a programvitában egy radikális piacelvű és egy államelvű logika csap össze. Az előbbi képviselője az SZDSZ, amelynek korábbi 2 ezermilliárd feletti kiadáscsökkentési elképzelése mára ezer milliárdosra finomodott.

A mostani patthelyzet feloldásának kulcsát a liberális párt kezében látja a politológus, mert az SZDSZ dönti el, hogy az MDF által szerdán kezdeményezett parlament-feloszlatási javaslathoz csatlakozik-e, vagy az MSZP felé mozdul el. Jelenleg ez utóbbi történik - hangsúlyozta az elemző.

Már hétfőn fény derülhet az SZDSZ választására, akkor kerül ugyanis a Házbizottság elé az MDF parlament feloszlatására vonatkozó javaslata. Pétervári Zsolt szerint ha ehhez akkor nem csatlakozik az SZDSZ, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a szocialistákhoz közeledik.

Hétfőn derül ki, hogy az SZDSZ ellenzéki vagy kvázi ellenzéki párt, amely kívülről támogatja a kisebbségi kabinetet - fogalmazott a politikai elemző.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×