eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Áll a bál: Almássyt megzsarolták, Dávidot megfigyelték?

A legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától soron kívüli vizsgálatot kér Dávid Ibolya, az MDF elnöke, mert a birtokába került hanganyag szerint Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet a Dávid Ibolyára vonatkozó adatgyűjtésben. Almássy Kornél Dávid Ibolya bejelentése előtt fél órával azt mondta: reggel megzsarolták, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, mondjon le parlamenti mandátumáról, és távozzon a pártból.

Dávid Ibolya a pénteki sajtótájékoztatóján felmutatott egy CD-t, amely tájékoztatása szerint tartalmazza a hangfelvételt. Ennek leiratát kiosztották az újságíróknak.

Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne".

Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón azt mondta, utóbbi Almássy Kornél. A pártelnök szerint a megbízás mögött egy korábbi kormányzati vezető csapata áll.

A szóban forgó biztonsági cég az Index információi szerint az UD Vagyonvédelmi Zrt., amelynél szerdán házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények gyanúja miatt. A céget Horváth József a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti főigazgató-helyettese vezeti. Az ügy összefüggésben állhat azzal az adatlopási üggyel, amely miatt pénteken a nemzetbiztonsági kabinetet is összehívták.

Dávid Ibolya nem árulta el, hogy milyen forrásból jutott a telefonbeszélgetés hanganyagához. Azt mondta, két napja juttatták el hozzá, és a beszélgetés tartalma meggyőzte őt arról, hogy a már korábban beérkezett részinformációk alapján a cég emberei találkoztak az MDF fővárosi és vidéki politikusaival, akiknek különböző ajánlatokat is tettek.

"Ebben az ügyben nevek és olyan személyek vannak, akik az elmúlt hetekben, hónapokban megfordultak többször az MDF különböző képviselőinél és különféle ajánlatokat tettek, hogy ha a kötőtűt a hátamba szúrják, előnyöket fognak élvezni" - fogalmazott a pártelnök.

Az Index információi szerint az MDF elnöki posztját befolyásolni szándékozó akció érdekében bizonyos vállalkozói körök közel kétmilliárd forintot mozgattak meg.

Megelőző sajtótájékoztató

Dávid Ibolya bejelentése előtt fél órával Almássy Kornél hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót. Itt azt mondta: pénteken reggel telefonon meg akarták zsarolni, hogy lépjen vissza az MDF-elnökjelöltségtől, sőt a pártból is lépjen ki.

A két rivális sajtótájékoztatója után megkezdődött az MDF frakcióülése, ahol az ügyről tárgyalnak. A megbeszélésre érkező Almássy Kornél elismerte, hogy június végén vagy augusztus elején valóban találkozott a biztonsági cég egyik vezetőjével, de őt az állításokkal ellentétben csupán arra kérte, hogy a cég nézze át lakását a saját és a családja biztonsága érdekében, valamint, hogy kiderüljön, nem hallgatják-e le.

A politikus szerint csak egyszer találkozott az UD Zrt. vezetőjével, és Dávid Ibolyáról nem beszéltek, csak a saját személyes védelméről. Szintén kérdésre elmondta: a cég végül nem talált semmit a lakásában, és ugyan még nem fizetett a szolgáltatásért, de számlával fogja tudni igazolni a megbízást.

Almássy Kornél hangsúlyozta: nem lép vissza az elnökjelöltségtől, és megtartja mandátumát is.

Felmérések alapján a korábban a Normális Magyarország programjával kampányoló pártban fej-fej mellett áll támogatottságban Dávid Ibolya és Almássy Kornél. A választás az előzetes tervek szerint szeptember 27-én lesz.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×