eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Fidesz is sorsára hagyná az orosz tervet

Magyarországnak fel kell függesztenie részvételét a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításában - mondta sajtótájékoztatóján Németh Zsolt a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője. Nem a magyar politikus az első, akinek ez eszébe jutott.

April Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetéhez hasonlóan Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője is úgy véli, hogy Magyarországnak fel kell függesztenie részvételét a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításában.

A grúz háború világossá tette, hogy a Kaukázus és a Kaszpi térség kulcsfontosságú Európa és benne Magyarország diverzifikált gázellátása szempontjából - mondta Németh Zsolt.

"Ha egyszer Oroszországnak kinyilvánított célkitűzése, hogy ellehetetlenítse a Nabucco gázvezetéket, akkor tarthatatlan az a hivatalos magyar és nem csak magyar vélekedés, hogy a két vezeték az megfér egymás mellett" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

A tárgyalások felfüggesztésének gondolatát először April Foley vetette fel csütörtökön, egy energetikai konferencián. Az orosz-grúz konfliktus után az Európai Unió is azon a véleményen van, hogy nem lehet a szokásos módon folytatni a kapcsolatokat.

Hasznos lenne az államoknak, hogy megvizsgálják, milyen lehetőségeik vannak arra, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Oroszországgal szemben - mondta az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

April Foley hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a Nabucco-vezeték valósuljon meg először, hiszen ez jelent valódi diverzifikációt.

Minderre Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön úgy reagált: Magyarország nem függeszti fel a tárgyalásokat a Déli Áramlatról.

Én nem látok okot arra, hogy felfüggesszük, én azt gondolom, hogy a politikai állásfoglalás és egy konfliktus megoldása az egy téma, és Magyarország szerződésben vállalt kötelezettségei az egy másik téma. A Déli Áramlat kapcsán egyébként miután megszületett az államközi szerződés, a technikai stábok dolgoznak a beruházás előkészítésén - tette hozzá Garamhegyi Ábel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×