eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Év közben is lehet majd biztosítót váltani

Gyökeresen átalakítaná a pénzügyi tárca a kötelező biztosítás rendszerét. A még nem végleges javaslat szerint biztosítót év közben is lehetne váltani, és módosulna a bónuszbesorolások rendszere is 2010-től.

A Népszabadság arról ír, hogy általános szabályként továbbra is megmaradna, hogy az autós egy év kármentes időszak után egyet léphet felfelé, ám a biztosítók ettől akár el is térhetnek, és dönthetnek úgy is, hogy ügyfelük balesetmentes vezetését azzal honorálják, hogy kettővel javítják bónuszfokozatát. Ez ugyan az autósok szempontjából jó, hiszen minél magasabb bónusszal rendelkeznek, annál olcsóbbá válik a kötelezőjük, ám biztosítási szakemberek szerint ez a jelenlegi, egyébként jól működő rendszer széteséséhez vezethet, ráadásul még átláthatatlanabbá teszi a már amúgy sem túl egyszerű árképzést.

A Magyar Nemzet cikke szerint titoktartási nyilatkozatot íratott alá az Országos Mentőszolgálat dolgozóival Simon Marianna, a szervezet főigazgató-helyettese, amellyel arra kötelezi őket, hogy semmilyen belső információt ne juttassanak ki a szolgálat berkeiből. A lap szerint elgondolkodtató, hogy ezt a lépést nem sokkal az után tette meg a vezetőség, hogy a lap olyan hangfelvételekről számolt be, amelyek bizonyítják a mentésirányítás átalakítása után kialakult káoszt.

Az Index beszámolója szerint pert nyert a BKV ellen egy adatvédelmi szakértő, aki a közlekedési cég és annak reklámhelyeit kizárólagosan értékesítő Peron Reklám Kft. szerződésére volt kíváncsi. A kétszer öt évre szóló, 5 milliárd forintos szerződés egyik módosítását Gellért Kis Gábor, az MSZP egyik médiapolitikusa írta alá a Peron ügyvezető igazgatójaként. Rajta kívül a cég vezetéséhez tartozik egy fővárosi szocialista képviselő is. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő mintegy két éve érdeklődött állampolgárként a BKV-nál arról, hogy milyen reklámszerződést kötött a cég a Peron Reklám Kft-vel. Azt gondolta ugyanis, ahhoz képest, hogy mennyi reklám található a járműveken, peronokon, megállókban és más, a BKV-hoz tartozó felületeken, árulhatnák olcsóbban is a menetjegyeket. Másfél évig hiába várt a válaszra, ezért pert indított, majd feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért. Ez alapján az ügyészség büntetőeljárást indított, amely jelenleg is folyik.

A Világgazdaság arról ír, hogy számos utazási iroda fittyet hány arra, hogy bevonták az engedélyét, továbbra is ott van a piacon. Akad olyan is, amelyik soha nem is kapott a működéséhez hivatalos jóváhagyást. Az illegális utazásszervezők ellen több éve küzd a szakmai érdekvédő szervezet. A feketézők ugyanis jogosulatlan előnyhöz jutnak a gyakran több százmilliós biztosítási fedezetet garantáló, engedéllyel működő irodákkal szemben. Utazóik pedig saját zsebből fizethetik a hazautat, kártérítésre pedig egyáltalán nem számíthatnak.

A Napi Gazdaságban arról olvashatunk: az európai gázárak az év végére elérik az 500 dollárt ezer köbméterenként, ezért a Gazprom idén 65 milliárd dollárt meghaladó rekord árbevételre számít - jelentette ki Alekszandr Medvegyev, az orosz földgázcég vezérigazgató-helyettese. Ez azt jelentené, hogy a földgáz egy év alatt 100 dollárral drágul. A gáz ára mindenütt drasztikusan emelkedik, de térségünkben e körül az átlagosnál is nagyobb a vihar. A kormányok és hatóságok eddig mindenütt hiába próbálkoztak a piaci árak érdemi lenyomásával.

A penzcentrum.hu a terjedelmes összeállításában annak járt utána, hogy a hazai kereskedelmi bankok milyen személyi kölcsön ajánlatokkal várják az iskolakezdést követően megüresedett pénztárcával rendelkező ügyfeleket. A nyári szabadságolásokat követően újra beindult az élet és a bankok beszámolói alapján a kölcsönfelvételi kedv is megélénkült az elmúlt időszakban. A pénzügyi portál 8 kereskedelemi bank ajánlatát böngészte végig, és megnézte, hogy a pénzintézetek milyen kondíciókkal kínálnak 100 ezer, 300 ezer, 500 ezer és 1 millió forintos hiteleket. A tapasztalatokat elolvashatja a penzcentrum.hu-n.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×