eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Kiábrándító a magyar gazdaság teljesítőképessége"

Londoni elemzők szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy előrehozott választásokat tartanak Magyarországon. A nagy brit befektető intézetek emellett úgy látják, kiábrándító a magyar gazdaság teljesítőképessége.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport szerint egyre valószínűbb, hogy a feszült magyar belpolitikai helyzet vagy a kormányfő távozásához, vagy előrehozott választásokhoz fog vezetni.

A londoni székhelyű intézet az elemzésében azt írja, az SZDSZ nem állt elő részletes ellenjavaslattal, ettől függetlenül erős nyomás alatt tartja Gyurcsány Ferencet, hogy még a jövő évi költségvetés elfogadása előtt távozzon a posztjáról.

A Dresdner csoport úgy látja, egyelőre alacsony, de növekszik az esélye annak is, hogy előrehozott választásokat tartanak, és annak is, hogy a miniszterelnök még a büdzsé zárószavazása előtt lemond. Az intézet azt is várja, hogy a szocialisták és a szabad demokraták megegyezésének a jövő évi költségvetés fellazítása lesz az ára.

A távirati iroda emlékeztet arra, hogy hasonló véleményt fogalmazott meg múlt héten a Standard & Poor's is. A nemzetközi hitelminősítő márciusban azért rontott a szuverén magyar devizaadós-osztályzat kilátásán, mert szerinte a magyar költségvetési konszolidáció hamarosan leáll.

A londoni cég ezt az erre irányuló erőteljes ösztönzőkre, és a költségvetési múltra alapozva tette.

A Standard & Poor's úgy számol, hogy a kormány 2010-ig a GDP mindössze egy százalékával tudja csökkenteni az államháztartási hiányt. A második negyedévi gazdasági növekedéssel kapcsolatosan a 4cast nevű pénzügyi előrejelző intézet azt mondja, "annak nagyon nehéz örülni".

A cég szerint nem is az a baj, hogy az előzetes becsléshez képest kisebb mértékben nőtt a GDP, hanem az, hogy a mezőgazdaságot nem számítva még borúsabb a kép. Enélkül a 4cast 0,5-1 százalékos gazdasági növekedést vár a második negyedévre. Az éves növekedés sem lesz olyan mértékű, mint azt várni lehetett - írja a 4cast, 2008-ra 2,5 százalékos bővülést vár a londoni előrejelző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×