eur:
390.63
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gyurcsány rendkívüli pártkongresszust kezdeményez

Rendkívüli pártkongresszus összehívását kezdeményezi Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő szeptember 27-re az MSZP keddi elnökségi ülésén. Ezt a szocialista frakció délelőtti ülésén jelentette be a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt napokban veszélybe került az 1994 óta tartó MSZP és az SZDSZ közötti stratégiai szövetség. A kormányfő szerint mivel az SZDSZ a szociális biztonság rovására is csökkentené az adókat az MSZP történelmi válaszúthoz érkezett.

Nyakó István pártszóvivő közleménye szerint a miniszterelnök kezdeményezésének célja, hogy a párt valamennyi szervezete vitassa meg a kialakult politikai helyzetet, illetve döntsön, a lehetséges irányok közül melyiket támogatja, és ennek képviseletére adjon mandátumot.

A miniszterelnök úgy véli, az MSZP-nek három lehetőség közül kell választania. A közlemény szerint a párt előtt álló egyik lehetséges út, hogy a szocialisták egyetértenek a Fidesszel és támogatják a parlament feloszlatását, azaz az előre hozott választások kiírását.

A második alternatíva az, hogy az MSZP elfogadja Fodor Gábornak, SZDSZ elnökének ultimátumát, és a jelenlegi kormány helyére egy új kormányt állít.

A kommünikében harmadik lehetőségként említik, hogy a szocialisták a jelenlegi kormányt támogatva megkísérelnek a Megegyezés című program végrehajtásához társadalmi és parlamenti többséget szerezni.

A szóvivő által jegyzett dokumentum kiemeli, hogy az SZDSZ és az MSZP között két ponton van stratégiai vita: a szabad demokraták a szociális biztonság rovására is csökkentenék az adókat, a másik vitás pont, hogy "az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját".

A dokumentum szerint, ha a szabad demokraták álláspontja nem változik, akkor belátható időn belül átalakul a magyar politikai térkép.

A kormányfő a frakcióülésen leszögezte, hogy az MSZP és az SZDSZ szövetségének fenntartása továbbra is érdeke Magyarországnak és a szocialista pártnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×