eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Gyurcsány: az SZDSZ, de leginkább Fodor a hibás

Megkezdte kongresszusi kampányát a kormányfő: az előrehozott választást a Fidesz ötletének, az új kormány állításának lehetőségét pedig Fodor Gábor ultimátumának állítja be. Az MSZP saját útja Gyurcsány Ferenc szerint a Megegyezés programjának a támogatása. Arról is szól blogjában a miniszterelnök, hogy az MSZP és az SZDSZ természetes szövetségesek, és nem nézi jó szemmel, hogy a liberálisok megindultak egy olyan pozíció irányába, amely az MSZP és a Fidesz között helyezné el őket.

A rendkívüli MSZP-kongresszus bejelentésével párhuzamosan Gyurcsány Ferenc megadta személyes stratégiája alaphangját is. Blogjában arról értekezik, hogy az SZDSZ hibás döntést képvisel, amikor a szoros MSZP-szövetségesi pozíciót egyfajta középutasságra próbálja lecserélni.

A kormányfő szerint az 1990-es évek eleje óta az SZDSZ és az MSZP között stratégiai szövetség áll fenn. "Ez a szövetség ma veszélybe került, egyre több jel utal arra, hogy ezt az SZDSZ, illetve annak elnöke fel akarja mondani" - írja blogjában Gyurcsány Ferenc. Szerinte a szélsőséges és populista eszmék elutasítása ma is aktuális, és ez a két párt régi szövetségének fenntartása mellett szól.

A jelek szerint Gyurcsány Ferenc megpróbál éket verni Fodor Gábor és az SZDSZ közé, illetve azt a képet kívánja erősíteni a liberálisokban, hogy politikai jövőjük kizárólag a Fidesz-ellenesség és az MSZP-szövetség stratégiája mentén képzelhető el. Mint ezzel kapcsolatban blogjában írja: "Az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját".

Az MSZP számára ez nem egyszerű taktikai, hanem sokkal inkább stratégiai kihívást jelent - vonja le a következtetést az SZDSZ magatartásából Gyurcsány Ferenc. "Ha az SZDSZ álláspontja nem változik, akkor belátható időn belül átalakul a magyar politikai térkép" - állapítja meg. Ebben a helyzetben a kormányfő három lehetőséget lát az MSZP előtt: megy a Fidesz után, elfogadja Fodor Gábor ultimátumát, vagy támogatja a jelenlegi kormányt és a Megegyezés programját.

A kormányfő tehát megpróbálja azzal "összerántani" a szocialistákat, hogy az előrehozott választást kizárólagosan a Fidesz forgatókönyvével azonosítja, a jelenlegi kormány (kormányfő) lecserélését pedig Fodor Gábor ultimátumának elfogadásaként állítja be.

Ezen logika szerint az MSZP akkor járná a saját útját, ha "a jelenlegi kormányt támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához és végrehajtja azt".

Rendkívüli kongresszusra azért van szükség - írja a kormányfő -, mert a fenti fontos kérdésekben való döntés "nem csak a pártvezetés, még csak nem is az MSZP ügye. Ez az egész magyar baloldal és szociálliberális oldal ügye. A döntés hosszabb távra meghatározhatja az ország jövőjét és benne a baloldal, illetve a balliberális oldal jövőjét. Az alternatívák közül közösen kell döntenünk" - üzen blogjában Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Molnár Tamás az olaszok eltiltásáról: az olimpiai eszme megsértése nem maradhat következmények nélkül

Molnár Tamás az olaszok eltiltásáról: az olimpiai eszme megsértése nem maradhat következmények nélkül

A játékvezető rossz ítélete döntően befolyásolta az olasz–magyar olimpiai negyeddöntő alakulását, de feszült légkörben óriási nyomás nehezedett rá – mondta az InfoRádióban a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség vízilabda-bizottságának vezetője. A háromszoros olimpiai bajnok szerint az olaszok túlzottan is provokatívak voltak a következő párizsi meccsükön, és véleménynyilvánításra, tiltakozásra használták fel az olimpiai eszmét, ami nem tolerálható.

Elemzők: Benjamin Netanjahunak most lehetősége lenne a háború leállítására

Sokak szerint a zsidó állam számára ezt most olyan pillanat, mint amikor amerikai kommandósok likvidálták Oszama bin Ladent. „Kedveseim, a háború nem ért véget” – üzente a világnak Netanjahu, és elmondta, mi most a célja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Észak-Korea 1500 különleges alakulat katonáját szállította Oroszország távol-keleti részébe, akiket a helyi katonai bázisokon képeznek ki, és valószínűleg bevetik őket az ukrajnai háborúban – közölte pénteken a dél-koreai titkosszolgálat. Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, és a legutóbbi jelentésekben a kérdés kapcsán inkorrekt módon értelmezték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×