eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

"Gyurcsány az MSZP-t és az SZDSZ-t is nyomás alá helyezte"

Politológusok szerint Gyurcsány Ferenc saját pártját és az SZDSZ-t is nyomás alá helyezte azzal, hogy szeptember 27-re rendkívüli MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezte. Több forgatókönyv is létezik, de nagyon nehéz megjósolni, mi következik.

Kiszelly Zoltán politológus úgy ítélte meg, hogy Gyurcsány Ferenc visszavette a kezdeményezést: dramatizálni szeretné a helyzetet, nyomás alá akarja helyezni a saját pártját és az SZDSZ-t is.

Gyurcsány Ferenc egyik legfontosabb célja az volt, hogy ne az SZDSZ alakítsa a játékszabályokat. Eddig a liberálisok helyezték őt nyomás alá, most ő teheti ugyanezt az egykori koalíciós partnerrel. A mostani döntéssel meghiúsult az SZDSZ azon az terve, hogy novemberig "packázik" az MSZP-vel - hangsúlyozta a szakember, aki szerint Gyurcsány Ferenc a lépéssel a saját pártjára is nyomást gyakorol: azt mutatja, hogy most még ő maga dönthet a saját sorsáról.

A költségvetés benyújtása, szeptember vége előtt tiszta viszonyokat akar teremteni a miniszterelnök, látni szeretné, hogy meglesz-e a többség a büdzsé megszavazásához - tette hozzá Kiszelly Zoltán politológus.

Juhász Attila, a Political Capital elemzője is azt hangsúlyozta, hogy még az adótörvényekről szóló szavazás kezdete előtt szeretné látni Gyurcsány Ferenc, van-e a támogatottsága a párton belül. Ha igen, akkor tovább fogja vinni a programját. Ha nincs meg a bizalom, akkor Gyurcsány Ferencnek nem érdemes megvárnia a parlamenti kudarcot - vélte az elemző.

Gyurcsány Ferenc nyilván azért hívta össze a kongresszust, mert bízik abban, hogy ott megerősítik pozíciójában. A kongresszuson a többségében a Gyurcsány Ferencet támogató helyi szervezetek nyomást gyakorolhatnak a pártvezetésre is. Ez azonban nem kockázatmentes vállalkozás - vélekedett Juhász Attila.

Forgatókönyvek

Kiszelly Zoltán szerint több forgatókönyvvel kell számolni.

Egyrészt szeptember 27-ig nemcsak abban kellene megegyezni, hogy maradjon-e Gyurcsány Ferenc a helyén, hanem abban is, hogy egy esetleges új, szakértő miniszterelnök milyen programot vigyen. Gyurcsány Ferenc azonban valószínűleg csak akkor állna fel önként a miniszterelnöki székből, ha biztosítani tudná későbbi visszatérését oda. Ha viszont az MSZP megerősíti Gyurcsány Ferencet pozíciójában, az SZDSZ-ben pedig Fodor Gábor erősödik meg, akkor ugyanaz a patthelyzet marad, mint most - fűzte hozzá.

Azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az MSZP a parlament feloszlatása mellett dönt. Ez azt jelentené, hogy a kis pártok kiesnének, és kétpártrendszer alakulna ki Magyarországon - tette hozzá.

Juhász Attila szerint nagyon nehéz megjósolni, mi következhet, az utóbbi hetekben ugyanis úgy tűnik: azok a főbb politikai szereplők sem látják a következő lépésüket, akik elindítanak egy-egy folyamatot.

Címlapról ajánljuk
Molnár Tamás az olaszok eltiltásáról: az olimpiai eszme megsértése nem maradhat következmények nélkül

Molnár Tamás az olaszok eltiltásáról: az olimpiai eszme megsértése nem maradhat következmények nélkül

A játékvezető rossz ítélete döntően befolyásolta az olasz–magyar olimpiai negyeddöntő alakulását, de feszült légkörben óriási nyomás nehezedett rá – mondta az InfoRádióban a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség vízilabda-bizottságának vezetője. A háromszoros olimpiai bajnok szerint az olaszok túlzottan is provokatívak voltak a következő párizsi meccsükön, és véleménynyilvánításra, tiltakozásra használták fel az olimpiai eszmét, ami nem tolerálható.

Elemzők: Benjamin Netanjahunak most lehetősége lenne a háború leállítására

Sokak szerint a zsidó állam számára ezt most olyan pillanat, mint amikor amerikai kommandósok likvidálták Oszama bin Ladent. „Kedveseim, a háború nem ért véget” – üzente a világnak Netanjahu, és elmondta, mi most a célja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Észak-Korea 1500 különleges alakulat katonáját szállította Oroszország távol-keleti részébe, akiket a helyi katonai bázisokon képeznek ki, és valószínűleg bevetik őket az ukrajnai háborúban – közölte pénteken a dél-koreai titkosszolgálat. Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, és a legutóbbi jelentésekben a kérdés kapcsán inkorrekt módon értelmezték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×