eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Decembernél jóval korábban eldőlhet a költségvetés sorsa

Elvileg a több száz módosító javaslat megszavazása után derülhet csak ki, hogy elfogadja-e az Országgyűlés az adótörvényeket és a költségvetést - mondta az InfoRádiónak Lövétei István, az alkotmányjogász szerint azonban már a bizottsági szavazásoknál is látható, hogy a kormány által beterjesztett javaslat megkaphatja-e a szükséges parlamenti többséget.

Az InfoRádiónak nyilatkozó alkotmányjogász elmondta: csak úgy születhet meg a végleges adó- és költségvetési törvény, ha előzőleg a parlament elé került törvényjavaslatokról a képviselők már döntöttek.

Lövétei István hozzátette: a módosító javaslatoknál nincs név szerinti szavazás, a végleges szavazásnál azonban már lehet.

A jogszakértő hangsúlyozta: bár csak a végszavazásnál derül ki, hogy az adótörvény és a költségvetés megkapja-e a többség támogatását, ezt a megelőző folyamatoknál, például a bizottsági szavazásoknál, ahol rendre elbukhatnak a kormány javaslatai, már lehet ezt látni.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: olyan kiélezett helyzetben, amikor csak 3-4 szavazaton múlik a törvény elutasítása vagy megszavazása, nagy valószínűség szerint csak az utolsó pillanatban fog kiderülni, megvan-e a kormány többsége.

Az adótörvények módosításait az életbe lépésük előtt legalább 40 nappal kell elfogadnia a Háznak, így november közepén szavaznak ezekről a képviselők, míg a jövő évi költségvetésről a végső döntést általában az ülésszak utolsó parlamenti napján, karácsony előtt hozzák meg.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×