eur:
387.24
usd:
359.32
bux:
69080.15
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Digitális karácsonyt ígér az Antenna Hungária

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megkötötte a hálózatok üzemeltetésre jogosító szerződéseket az Antenna Hungáriával, a földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázat nyertesével. Az előbbi lefedettsége év végére eléri a 60 százalékot, a digitális rádiózásé pedig meghaladja a 30 százalékot.

Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta: a hatóság azt várja, hogy a digitális átállás nemcsak a választékot bővíti, hanem az egész országban növeli a versenyt. Ezen túlmenően megjelenik egy teljesen új szolgáltatás, a mobiltelevízió is a magyar piacon.

Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója a cég terveiről a sajtótájékoztatón elmondta: az elsődleges cél a lehető legkedvezőbb árú, adott esetben díjmentes szolgáltatás nyújtása az ügyfeleknek.

Hozzátette: "a digitális karácsony két televíziós és egy rádiós multiplex estében már az idén eljön", s a hálózat teljes kiépítése után, 2011-ben a magyar lakosság több mint 96 százalékát eléri a szolgáltatás.

A vezérigazgató közölte: a következő 4-5 évben több mint 25 milliárd forintot költenek fejlesztésre. Az első három digitális adó Kabhegyen, Budapesten és Szentesen lesz, amelyek révén a tévéadást a lakosság majdnem 60 százaléka éri el. A cég összesen 16 adót épít, s jövőre a lakosság 88 százalékát érik el.

A mobiltévé Budapesten és környékén indul el az idén.

A vezérigazgató ígérete szerint a digitális adás fogásához szükséges set top boxok gyakorlatilag minden elektronikai boltban kaphatók lesznek, s tévés szolgáltatás része lesz az elektronikus műsorújság is.

Magyarországon a MinDig Tv nevű digitális adást az MPEG4 tömörítő eljárással sugározzák majd, ami több csatorna továbbítását teszi lehetővé, mint a kevésbé fejlettek.

Napjainkban Magyarországon mintegy 1 millió háztartásba csak 3 országos adás jut el a tetőantennákon keresztül. A digitális adás révén viszont 8-10 csatorna is fogható lesz.

Az NHH korábban közölte: a földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázaton azért az AH nyert, mert korszerűbb technológiát ajánlott, s több értéknövelt, például interaktív szolgáltatás nyújtását vállalta, mint versenytársai. Ezen túlmenően egy új televíziós csatorna szórását is megígérte pályázatában.

Egy földfelszíni televíziós és a mobil-televíziós hálózat kiépítése már az idén megkezdődik, míg további kettőé csak akkor, ha az analóg hálózatok 2011 végén kikapcsolnak.

A mobiltévé kezdetben, 2008-ban 16 százalékos lakosság-arányos lefedettséggel indul, majd 2012-re ez az arány 50 százalékos lesz, ám a piaci igények alapján ez 70-80 százalék is lehet. Jövőre a mobiltévé már nemcsak Budapesten, hanem a Balaton térségében, Győrben és néhány nagyvárosban is fogható lesz, míg 2012-re az összes nagyvárosban is.

Az év végén digitálisan biztosan fogható lesz a m1, az m2 és a Duna Tv, míg az RTL és a TV2 60 napon belül dönthet arról, megjelenik-e az új szolgáltatáscsomagban. Az ATV és a Hír Tv kódolt adással jelenik meg.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Megszólalt a kijevi katonai irányítás az harkivi offenzívával kapcsolatban, amelyben elismerték, hogy az oroszok taktikai sikereket értek el a Vovcsanszkért vívott harcban – írja az Ukrajinszka Pravda. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház közzétette a szokásos jelentését az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről. Ezúttal a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter távozásának okairól írtak. Szerintük az orosz-ukrán háborúnak jelentős köze volt a tárcavezető távozásához. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×