eur:
388.95
usd:
360.67
bux:
68390.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Negatív képet fest az országról a külföldi média?

A külföldi média kevesebbet vagy legfeljebb ugyanannyit foglalkozik Magyarországgal, mint más közép-európai országgal, legalábbis így látják a külföldön élő magyarok.

A külföldön élő magyarok fele szerint az ottani sajtó semleges képet sugároz Magyarországról, akik azonban nem így gondolják, azok között többen vannak, akik szerint a közvetített kép inkább negatív, mint pozitív.

A Nyugati Magyar Tudományos Tanács és a Forsense Piac- és Társadalom-kutató Intézet együttműködésében készült felmérésében résztvevők 24 százaléka szerint a külföldi média inkább negatív képet alakít ki Magyarországról, és csak 14 százalékuk véli úgy, hogy a kép pozitív.

A kérdőíveket 28 országból, összesen 358 diplomás töltötte ki, sokuk tudományos fokozattal is rendelkezett. Az adatokat a közvélemény-kutató összehasonlította egy másik felmérés eredményeivel, amelyben Magyarországon élő diplomásokat kérdeztek meg a média-felhasználási szokásaikról.

A magyarországi diplomások körében a legkedveltebb médium a televízió, míg a külföldiek az internetet szeretik a legjobban. Kiderült, hogy a külföldön élők nagyjából feleannyi időt tévéznek, mint az itthoniak, akik naponta másfél órát töltenek ezzel. A külföldiek 22 százaléka felelte azt, hogy egyáltalán nem néz tévét, míg a hazaiaknak mindössze 4 százaléka mondta ezt.

A nyomtatott sajtó egyik csoport körében sem népszerű, a hazai diplomások naponta átlagosan 40, a külföldön élők 22 percet töltenek újságolvasással.

Az internetezésre mindkét csoport bő egy órát fordít naponta. Arra a kérdésre, hogy van-e kedvenc magyar honlapjuk, a külföldön élők legtöbbje öt hírportált említettek, közülük is kiemelkedett az Index, 52 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×