eur:
389
usd:
362.15
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Kósa: "Lényegében most úgysincsen kormány"

Törvénymódosítással biztosítaná a Fidesz alelnöke, hogy a regionális vízművek tartós állami tulajdonban maradjanak. Kósa Lajos hibának nevezte a vízművek magánosításának gondolatát. Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában azt mondta, a Fidesz olyan ellen tiltakozik, ami nem szerepel a tervek között, hiszen nincs kormányzati szándék a vízművek magánosítására.

Törvénymódosítást kezdeményez a regionális vízmű vállalatok többségi állami tulajdonban maradása érdekében a Fidesz. Kósa Lajos javaslatában az szerepel, hogy az öt regionális vízmű vállalat állami részesedése legalább 50 százalék plusz egy szavazat legyen.

Az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett arra, hogy korábban a kormány Új Tulajdonosi Programjában szerepelt a vízművek bizonyos részvénycsomagjának értékesítése, és bár a fideszes politikus tudomása szerint ez egy kormányülésen kikerült a javaslatból, látva az általános felháborodást, mégsem lehet abban bízni, hogy tartós lesz ez az álláspont.

Előzzük meg a bajt, nagy hiba lenne a privatizáció, ezért a törvényben lehetne rendezni a kérdést - hangsúlyozta Kósa Lajos.

A Fidesz alelnöke szerint Magyarországnak fontos nemzeti kincse az ivóvízbázis, és "nem kellene ezt is elbaltázni", mint ahogyan szerinte a korábbi előkészítetlen privatizációk esetében megtörtént. Elismerte, hogy az vita tárgya lehet, kell-e privatizálni a vízközműveket, de a jelenlegi rendezetlen szabályozás mellett elfogadhatatlannak nevezte a magánosítást.

A debreceni polgármestere a rendezetlen szabályozásra hozta példaként, hogy Magyarországon jelenleg több mint 400 vízművállalat van, ez azt mutatja, hogy nincs jól szervezve a szolgáltatás. Mint mondta, a vízművállalatok nincsenek egymással versenyben, körülményes a szolgáltatások árának és minőségének ellenőrzése, ezért fordulhatnak elő olyan anomáliák, hogy az egyik helyen a víz 150 forint, egy másik, vele határos településen viszont 450 forint, noha nem indokolt ez a különbség.

A szabályozást amiatt is rossznak tartja Kósa Lajos, mert az megengedi, hogy a nagy vízfogyasztó nagyvállalatok leváljanak a közösségi vízművekről, és saját vízműbázist telepítsenek.

A fideszes képviselő szerint ez több problémát is felvet: egyrészt felborítja a lakossági árakat, másrészt több tucat olyan esetről is tudnak, amikor a vállalat nem szakszerűen telepített kutat, hogy a szennyeződés a fúrás mentén leszivárgott a vízbázisba, így az önkormányzat kénytelen volt a lakosságot kiszolgáló kútjainak egy részét leállítani.

Kósa Lajos kiemelte: azt tervezi, hogy az őszi parlamenti ülésszakon is felveti ezt az ügyet, hátha az Országgyűlést megvizsgálja a kérdést, hiszen "lényegében most úgysincsen kormány, nem lehet tudni, hogy mivel foglalkozik".

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában azt mondta, a Fidesz olyan ellen tiltakozik, ami nem szerepel a tervek között, hiszen nincs kormányzati szándék a vízművek magánosítására.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×