eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fiatalkorút lehetőleg nem ítélnének szabadságvesztésre

Egy most készülő jogszabály lehetővé tenné, hogy csökkenjen a szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma - állítja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Szabó Máté ombudsman lépéseket vár a tárcától, mert szerinte közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak jogai.

2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai. Ez azonban csak egy eset a sok közül.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a zárkatársak megverik vagy szexuálisan zaklatják egymást. Az ombudsman ezért hivatalból vizsgálatot indított.

Szabó Máté szerint a tököli és a szirmabesenyői intézetben a fiatalkorú fogvatartottak elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez és az emberi méltósághoz való jogokat.

Az ombudsman meglátogatta ezeket az intézményeket. Szerinte elfogadhatatlan, hogy például a tököli börtönben két pszichológus foglalkozik 700 elítélttel. De az országgyűlési biztos olyan helyen is járt, ahol egy egyszemélyes cellában, két-három emeletes ágyon hat embert helyeztek el.

Szabó Máté szerint a korszerű, jó állapotban lévő intézményekben nem fordult elő erőszakos cselekmény. A börtönök túlzsúfoltsága ellen azonban már régóta küzdenek a szakemberek.

Nem Szabó Máté volt az első, aki hangot adott az aggodalmának, de ő az, aki azonnali lépéseket vár a helyzet megoldása érdekében.

A témával kapcsolatban megkerestük az Igazságügyi és Rendészeti minisztériumot is. A tárca azonban közleményben reagált a megkeresésre. Ebben azt írják, elkészült a Btk. általános részét tartalmazó tervezet. Eszerint a végrehajtandó szabadságvesztés büntetést fiatalkorúak esetében csak legsúlyosabb bűncselekmények elkövetésekor alkalmaznák.

A részletekről azonban egyelőre nem tudni semmit, a tárca ugyanis az interjúkérést azzal utasította el, hogy folyamatban van a törvény egyeztetése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×