eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Áruforgalmi korlátozástól a hulladékáron eladott vonatkocsikig

Egy Záhony térségére meghirdetett áruforgalmi korlátozás hatására fordult Szép Béla MSZP-s országgyűlési képviselő a Legfőbb Ügyészséghez a MÁV Cargo Zrt. ügyében. A 2007. márciusában meghirdetett korlátozás nyomán derült ugyanis ki, hogy a vállalat korábban kétezer vasúti kocsi selejtezéséről döntött.

Záhony térségére 2007. március 1-jei hatállyal áruforgalmi korlátozást adott ki a MÁV Cargo: az orosz és ukrán speditőrökkel azt közölték, hogy a záhonyi és annak 50 kilométeres körzetében fekvő állomásokra átrakásos forgalomban árut ne adjanak fel - mondta az InfoRádiónak Szép Béla, az MSZP országgyűlési képviselője.

Ez sértette az ott élők érdekeit, rontotta a foglalkoztatási feltételeket, több munkahely szűnt meg emiatt, az MSZP-s országgyűlési képviselő ezért döntött úgy, hogy kideríti a korlátozás okait.

Kutatása során megtudta: hiány van a normál vasúti kocsikból, és, mint mondta, ekkor vált lényegessé az a körülmény, hogy a MÁV korábban sok kocsit vont ki a forgalomból, selejtezett le.

Szép Béla hozzátette: azért fordult végül a bírósághoz, mert a MÁV előbb figyelmen kívül hagyta a leveleit, amelyben betekintési lehetőséget kért a kapcsolódó iratokba, és mert bár erre ígéretet kapott a társaság vezérigazgatójától, ő másnap mégis kategorikusan megtiltotta ezt.

A politikus az ügyészség általános felügyeleti jogkörére apellálva kérte, hogy a testület ismerje meg az iratok tartalmát és ítélje meg, hogy abból milyen következtetéseket lehet levonni.

Szép Béla felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentésében megállapította, hogy a MÁV-nál lefolytatott vizsgálat eredményeiről értesítette a menedzsmentet és a tulajdonosi jogokat gyakorló minisztert, ám ezt nem követte intézkedés.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×