eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A szocialisták többsége szerint nem csökkenthetők a jóléti kiadások - a nap legfontosabb hírei

A szocialisták többsége szerint nem csökkenthetők a jóléti kiadások; erről Tukacs István MSZP-s képviselő, a miniszterelnök adóügyi megbízottja beszélt. A politikus azt mondta: a frakció túlnyomó többsége a nyugdíj, a segélyezés, a családtámogatás, az oktatás és az egészségügy rendszeréhez sem kíván hozzányúlni.

Tukacs István hangsúlyozta: ezekről a területekről nem akarnak forrást kivonni az adócsökkentés ellentételezésére. Szabó Lajos, a parlament költségvetési bizottságának szocialista tagja szerint az állami kiadások sem mérsékelhetők tovább, mert azok jó része bérköltség, újabb elbocsátásokra pedig nem készül a kisebbségi kabinet. Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökeként kedden jelentette be, hogy egyeztetni szeretne az SZDSZ-szel a mostaninál szélesebb körű együttműködésről. Gusztos Péter liberális ügyvivő azt mondta: készek közvetlenül tárgyalni az MSZP vezetőivel.

A parlament feloszlatásáról tárgyalna Dávid Ibolya

Az adótörvényekről és a parlament feloszlatásáról tárgyalna az ellenzéki pártok vezetőivel az MDF elnöke. Dávid Ibolya szerint, ha sikerül megállapodni az adótörvények támogatásáról, akkor ez biztosítaná az ország kormányozhatóságát, enélkül viszont annak a lehetőségét kell megteremteni, hogy új választásokat írjanak ki. Hangsúlyozta: az MDF egyik megoldástól sem zárkózik el. Dávid Ibolya szombaton, az MDF választmányi ülése után tette közzé azt a nyílt levelet, amelyben egyeztetést javasolt az ellenzéki pártok vezetői között. A Fidesz és a KDNP már jelezte, hogy elfogadja a meghívást, Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője pedig azt mondta: nyitottak a tárgyalásokra, de végleges választ csak azután adnak, hogy Fodor Gábor pártelnök egyeztet a liberális párt ügyvivői testületével.

Vége az almatermelők blokádjának

Felfüggesztették demonstrációjukat az almatermelők a tíz napja blokád alatt tartott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozóüzemeknél, miután elfogadták a keddi ármegállapodást. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója elmondta: a termelők felhatalmazása alapján a szervezet vezetői aláírhatják az egyezséget. A magyarországi feldolgozópiac 60 százalékát birtokló Agrana vállalat az ipari alma kilónkénti 9 eurócentes felvásárlási árában állapodott meg a termelőkkel. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte: a másik nagy felvásárló, a Rauch a hét végéig dönt arról, hogy elfogadja-e az árat, ami a jelenlegi árfolyamon körülbelül 21 forint 40 fillérnek felel meg. Hozzátette: megegyezés született arról is, hogy az agrártárca még az idén hektáronként mintegy 70 ezer forinttal támogatja az almatermesztőket a tavalyi fagykárok miatti többletkiadások kompenzálására.

Kilép a koalícióból az államfő pártja

Ukrajnában kilép a nyugatbarát kormánykoalícióból az államfőt támogató párt. A Viktor Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem azután határozott így, hogy a törvényhozás úgy döntött: egyszerűbbé teszi az államfő hivatalból való elmozdítását, és a kormány javára csökkenti hatalmi jogköreit. Viktor Juscsenko elnök szerint politikai puccs kezdődött, és ha tíz napon belül nem alakul meg az új kormánykoalíció, akkor élve alkotmányos jogával, feloszlatja a törvényhozást.

Szerbia jövőre EU-tagjelölt lehet

Szerbia jövőre elnyerheti az uniós tagjelölti státuszt, ha addigra ennek minden feltétele teljesül. Ezt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelentette be, miután Brüsszelben Boris Tadic szerb államfővel tárgyalt. Az unió legfőbb végrehajtó testületének elnöke hangsúlyozta: vannak még akadályok, Szerbiának például teljes mértékben együtt kell működnie a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszékkel. José Manuel Barroso történelmi jelentőségű fejleménynek nevezte, hogy Szerbia elfogta és átadta Hágának Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek egykori vezetőjét. Boris Tadic közölte: Belgrád folytatni kívánja az együttműködést a törvényszékkel, és kérdésre válaszolva megerősítette, hogy amint elfogják, átadják Hágának Ratko Mladicot, a másik legtöbbet emlegetett, háborús bűnökkel vádolt szerbet is.

Új BT-határozatot sürget Moszkva Grúziáról

Új határozatot sürget Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában Grúziáról. Moszkvai elképzelések szerint a dokumentum az orosz és a francia elnök által kidolgozott rendezési elveket erősítené meg. Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Moszkva teljesítette vállalásait, és kivonta katonáit a grúziai Goriból és Potiból, miközben a grúz erők nem vonulnak vissza állandó állomáshelyükre. Közben a tbiliszi parlament feloldotta a hadiállapotot, ugyanakkor rendkívüli állapotot vezetett be az ország bizonyos területein, ahol - állítása szerint - még mindig jelen vannak az orosz fegyveres erők. Nem sokkal korábban a Nemzetközi Valutaalap arról számolt be, hogy 750 millió dolláros készenléti hitelt hagyott jóvá Grúziának, amely összesen mintegy 2 milliárd dolláros nemzetközi segélyt kért az újjáépítésre és az infrastruktúra fejlesztésére.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×