eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb gázáremelésről tárgyal a kormány

Szerdán 9,8 százalékos lakossági és 12 százalékos ipari gázáremelésről tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Szabó Pál, az ármegállapításért felelős szakminiszter. A növekedést a kormány az elmúlt hónapok drasztikus olajdrágulásával indokolja - írja a Népszabadság.

A Népszabadság arról ad hírt, hogy szerdán 9,8 százalékos lakossági és 12 százalékos ipari gázáremelésről tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Szabó Pál, az ármegállapításért felelős szakminiszter. A növekedést a kormány az elmúlt hónapok drasztikus olajdrágulásával indokolja. Emiatt idén a kormány az összes lehetséges időpontban, azaz minden negyedév első napján emelte a gáz árát. Januárban pedig újabb, hasonló mértékű áremelés várható.

A Magyar Nemzet azt írja: átverésben nagyon jók vagyunk. Lehangoló eredménnyel zárult ugyanis a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatsorozata, amely fél éven keresztül az árubemutatóval és vásárlással egybekötött utaztatókat vette górcső alá. A jelentésből kiderül: az ilyen cégek majdnem fele még csak nyugtát sem ad a tevékenységéről, miközben a fogyasztókat átverő módszerek kimeríthetetlen tárházát vonultatja fel.

Az Index beszámolója szerint a rák kimutatható a leheletből. Korábban egy kísérlet már bebizonyította, hogy a kutyák szaglás útján képesek azonosítani a rákos betegeket, most pedig a tudósoknak sikerült utánuk csinálni ezt, lézerrel. A kutatócsoport a páciensek leheletét vizsgálta, és sikerrel azonosított benne olyan gázmolekulákat, biomarkereket, amelyek egyértelműen a rákra utalnak a szervezetben. Az eljárás egyelőre - a többi diagnosztikai módszerhez hasonlóan - lassú és bonyolult, de benne van a lehetőség, hogy a közeljövőben olcsó, tömegesen használható szondát készítsenek, ami gyorsan és korai fázisban képes kimutatni a betegséget.

A Napi Gazdaság - szakértőkre hivatkozva - úgy fogalmaz, hogy "bokán rúgná" a magyarországi dohányipart a kormány, ha valóban tízszázalékos jövedékiadó-emelést hajtana végre a szektorban. Az újság számításai szerint az emelkedés nyomán a közkedvelt cigarettamárkák dobozonkénti ára hat hónapon belül 495-500 forintról 535-540 forintra drágulna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×