eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Teljes a káosz a védőoltások körül

Teljes a káosz a pneumococcus elleni védőoltás beadásának feltételei körül. Daróczy Dávid kormányszóvivő vasárnap azt mondta: októbertől minden két éven aluli gyermeknek kötelező és ingyenes lesz a tüdő- vagy agyhártyagyulladás ellen védettséget nyújtó szer, ám az egészségügyi tárca szerint a szülőknek kell igényelniük azt. Az ÁNTSZ nem nyilatkozik, a gyermekorvosok és a családok pedig nem tudják, mire készüljenek egy hónap múlva.

Bizonytalanság van a pneumococcus elleni vakcina körül. Ez a szer véd attól a baktériumtól, amely súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, mint például a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, az arcüreg-, vagy középfülgyulladás.

Vasárnap Daróczy Dávid kormányszóvivő a távirati irodának azt mondta: október 1-jétől a két éven aluli gyermekeknek ingyenes, sőt kötelező is lesz a védőoltás. Pár napra rá a nyilatkozattal ellentétes közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy nem kötelező a szer beadatása, a szülőknek kell igényelniük azt. Egy éves kor alatt mindenkinek ingyenesen jár, de az egyévesnél idősebb, és 2 évesnél fiatalabb gyermekek közül csak azok kaphatják meg térítésmentesen, akik veszélyeztetettek, például koraszülöttek, vagy gyenge az immunrendszerük.

Természetesen ezen utóbbi esetben is a szülőnek kell közbenjárnia. Nem csoda, hogy a családok sem látnak tisztán, hiszen még a gyermekorvosok között is bizonytalanság van, ők egy harmadik verzióról tudnak. Arról, hogy 1 éves korig kötelező és ingyenes a védőoltás. Az InfoRádiónak nyilatkozó Bókai János gyermekorvos azt mondta: a hírekből tájékozódik, ugyanis az ÁNTSZ-től semmilyen utasítást nem kapott.

Az InfoRádió megpróbált tisztán látni. Interjúkérésünkre a kormányszóvivői iroda nem válaszolt, így nem tudni, miért mondott homlokegyenest mást Daróczy Dávid, mint a minisztérium. Az egészségügyi tárca sem nyilatkozott, sőt az ÁNTSZ sem. A kormányszóvivői tájékoztatón Budai Bernadett kérdésünkre ugyanakkor elismerte, hogy a tárca közleménye ad a kérdésben iránymutatást. Mást nem mondott.

Az InfoRádió úgy tudja: az egészségügyi tárca azért nem tette ingyenessé és kötelezővé két éves kor alatt a vakcina beadatását, mert arra nincs költségvetési fedezet.etési fedezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×