eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

A miniszterelnök ismertette gazdaságélénkítő programját - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a szürke-fekete gazdaságból be nem érkező 1.000 milliárd forintos közteher lehet a most meghirdetett többéves adócsökkentési program fedezete. Gyurcsány Ferenc a kormányülés után hangsúlyozta: az első lépést máshonnan kell finanszírozni, hiszen a jövő évi 300 milliárd forintos csökkentés mellett csak 50 milliárd forint pluszbevételre számítanak.

Hozzátette: a közszféra kiadásainak, illetve a szociális jóléti kiadások mérséklésére nincs mód, a hiányzó 170-180 milliárd forintot szigorúbb költségvetési politikával kívánják előteremteni. A kormányfő korábban azt mondta: lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. A javaslatokat a Fidesz kommunikációs offenzívának, a KDNP pedig az MSZP- és az SZDSZ-frakció támogatásának megszerzésére tett kétségbeesett kísérletnek tartja. A programot az egykori koalíciós pártok új megegyezéseként értékelte az MDF is.

A Fidesz olimpiai törvényt akar

Törvényben biztosítaná a következő olimpiára való felkészülés feltételeit a Fidesz. Az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke azt mondta: elégtelennek tartják, amit a kormány 2004 óta tett a magyar sportért. Bánki Erik emlékeztetett arra, hogy megszűnt a sportminisztérium, majd a Nemzeti Sporthivatal, így a sport irányítását egy szakállamtitkár vette át. Hangsúlyozta: eközben a sport állami költségvetése a 2002-es 28 milliárdról, 2008-ra éppen a felére csökkent, ráadásul ezt a kevés pénzt is késve kapták meg az érintettek. Mint mondta: a Fidesz 4 évre rögzítené a felkészülés sportszakmai, finanszírozási és infrastrukturális feltételeit, emellett rendezné a sportegészségügyi hátteret. Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter korábban kijózanító valóságnak nevezte a pekingi magyar eredményt, és úgy vélte: a tanulságok levonása után lehet dönteni a további lépésekről.

Kocsis István lesz a BKV vezérigazgatója

Szeptembertől Kocsis István lesz a BKV vezérigazgatója; erről a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága döntött. A zárt ülésen a szocialisták, valamint az SZDSZ és az MDF képviselői támogatták a jelöltet, a Fidesz és a KDNP képviselői viszont tartózkodtak a szavazáskor, azzal érvelve, hogy nem ismerik szakmai programját. Kocsis István a döntés szerint öt évre kapott megbízást, fizetése megegyezik Antal Attila korábbi vezérigazgatóéval, vagyis havi bruttó másfél millió forintot keres majd, amihez évente 150 százalékos prémium jár. Kocsis István korábban az ÁPV Rt-t vezette, majd a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója lett, később pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójaként dolgozott. Antal Attila, a BKV előző vezérigazgatója március 9-én mondott le megromlott egészségi állapotára hivatkozva.

Sztrájkveszély Ferihegyen

Sztrájkot kezdeményez Ferihegyen a Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség, ha 2-3 héten belül nem kezdődnek el a tárgyalások a munkavállalókkal. Csorba Attila az érdekvédelmi szervezet társelnöke azután beszélt erről, hogy a munkaadók lemondták a részvételt a Légiszállítási Ágazati Párbeszéd Bizottság ülésén. A mintegy 2500 dolgozót képviselő szervezet úgy véli: már a repülés biztonságát fenyegetheti a hosszú munkaidő és az alacsony létszám. A Malév válaszában közölte: az érdekképviselet az elmúlt hetekben a világban történt légiközlekedési balesetek hírét kihasználva kívánja a vállalat túlélése érdekében indított folyamatokat megzavarni. A tájékoztatás szerint a Malév kénytelen folytatni a költségek racionalizálását, illetve a csoportos létszámleépítést.

Kilátásban az INA-Mol részvénycsere

Az INA és a Mol közötti részvénycserét nevezte a legvalószínűbbnek a horvát olajipari társaság további privatizációjával összefüggésben a horvát kormányfő. Ivo Sanader azt mondta: a költségvetésnek nincsen szüksége az INA értékesítéséből származó pénzre, így olyan modellt keresnek, ami nem növeli az inflációt. A horvát kormányfő szerint a részvénycsere után Zágráb talán befolyást gyakorolhat a Mol vállalatirányítására, és ezzel részben saját energiafüggetlenségét is biztosíthatja. A Mol augusztus 12-én jelezte a horvát tőkepiaci felügyeletnek, hogy - a már meglévő 25 százalék plusz egy részvénye mellé - megvásárolná a közkézen lévő 31 százaléknyi INA-papírt.

Görögországban már nem kötelező a vallásoktatás

Görögországban eltörölték a kötelező vallásoktatást az állami iskolákban. Azoknak a tanulóknak, akik ezután nem járnak hittanórára, korrepetálást tartanak egy általuk választott tantárgyból. A görög ortodox egyház elhibázottnak és alkotmányellenesnek tartja az intézkedést, a konzervatív kormány szóvivője ugyanakkor azt mondta: a döntés összhangban van az ország európai uniós tagságával.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×