eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szekeres: A fejlesztés időszaka jött el

Megköszönte a honvédség szolgálatát és helytállását a honvédelmi miniszter a fővárosban, a Hősök terén rendezett tisztavatáson. Szekeres Imre hangsúlyozta: a következő időszakban erőteljesen fejlesztik a haderőt.

A politikus az 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtiszt előtt kijelentette: jól képzett, felkészült tisztek és tiszthelyettesek védik hazánkat és látnak el közös feladatokat szövetségeseinkkel, és olyan tábornokok vezetik a Magyar Honvédséget, akik itthon és külföldön nagy elismerést vívtak ki a magyar katonáknak.

Szekeres Imre emlékeztetett: a Magyar Honvédség már többször bizonyította, hogy értékeket teremt és értékeket véd határokon belül és kívül. Példaként említette a külföldi missziós tevékenységekben való aktív részvételt, hozzátéve: három kontinens tizenhárom országában jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot.

A honvédelmi miniszter kifejtette: sikeres missziós szerepvállalásuk a magyar külpolitika egyik legfontosabb eszközévé vált, és sok esetben tárgyalási alap vitatott kérdések megoldásában. Példaként említette a szomszédsági kapcsolatokat, a kisebbségben élő magyarok helyzetének javítását és egyes országokkal folytatott vízumtárgyalásokat.

A tárcavezető felhívására az ünneplők néma főhajtással emlékeztek az Afganisztánban a közelmúltban merényletben életét veszett katonákra, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra.

A politikus felhívta a figyelmet arra: a stabilitás nem változatlanságot jelent, sőt, a képességek fejlesztésének időszaka jött el.

"Önök akkor kezdik meg katonai pályájukat, amikor a Magyar Honvédség új képességeit alakítjuk ki. Most kerül sor a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt magas szinten megfelelő, képességalapú és információs hadviseléshez igazodó haderő kifejlesztésére" - jelentette ki Szekeres Imre.

Megtört és folytatott hagyomány

A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-i tisztavatáson már nem a Szent Korona másolata előtt tették le esküjüket a katonák és rendőrök.

Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly költöztették át a Kossuth térről a Hősök terére. Szintén tavaly volt először az ünnepség része, hogy a Szózatot követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúztak a Hősök tere felett, 150-22 méteres magasságban.

Idén először három Mi-24 típusú harci helikopter, majd utánuk egy An-26-os szállító repülőgép és két L-39 Albatrosz kiképző gép repült át a tér felett. Ezt követően egy An-26-os szállító repülőgép és két MiG-29 típusú vadászgép, végül három-három JAS-39 Gripen típusú vadászgép következett.

A tisztavatást öt-hatezren nézték meg, a tisztek hozzátartozói, a családok és érdeklődők teljesen megtöltötték a Hősök tere környékét, és sokan álltak a Szépművészeti Múzeum lépcsőin is.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×