eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Tortaevés, kerge bringa és különleges tűzijáték az ünnepi programban

Augusztus 20-án az állami ünnepség keretében több, gyermekeknek és családoknak szóló rendezvény is lesz Budapesten. A Kossuth téren Szent István király udvara elevenedik meg, majd délután itt mutatják be az Ország Tortáját, az Andrássy úton pedig Születésnapi Kerékfesztivál várja az érdeklődőket. Az esti tűzijáték szervezői különlegességeket ígérnek a nézőknek.

A Kossuth téren szerdán 11 órától este 9 óráig a gyerekek ismerkedhetnek az államalapítás korával a Szent István király udvara elnevezésű rendezvényen.

A nagyszabású történelmi játszóház keretei között korabeli mesteremberek, mint például vándorkovács, íjkészítő, nemezes vagy sátorkészítő jelennek meg. A vitézek hősi legendáit mai hagyományőrzők idézik fel.

A látogatók Kassai Lajos lovasíjászai segítségével megismerhetik a honfoglalás korának magyar lovasságát is.

A hétköznapi élet részletei mellett bemutatkozik a vásár és ünnepnapok világa is - ezen belül is egy jeles alkalom, a király ítélkezése.

A Parlament előtt felállított színpadon táncosok mutatnak be és tanítanak meg korabeli táncokat. A legifjabbak csatlakozhatnak a király vitézeihez is, ha kiállják a próbákat és megmutatják jeles tudományukat az íjászat, a kardforgatás és a lovaglás terén. Részt vehetnek hordólovaglásban, rönklábakkal való mocsárjárásban vagy akár kecskefejő játékban is.

Születésnapi országtorta és kerékpározás

Idén a Kossuth tér ad otthont a kenyérfesztiválnak is, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével. 11 és 21 óra között hagyományos kenyérsütés, látványpékség, népi játékok, zenés és táncos produkciók, valamint gasztronómiai műsorszámok várják az érdeklődőket.

Szintén a Kossuth téren délután kettőkor mutatkozik be a nagyközönség előtt az Ország Tortája - az a szatmári szilvatorta, aminek receptjét a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete alkotta meg az államalapítás ünnepére az ország születésnapjára.

Az Andrássy úton a Bajza utca és a Hősök tere között Születésnapi Kerékfesztivál fogadja az állami ünnep résztvevőit délután 14 és 18 óra között.

Itt profi triálosok és BMX-esek tartanak bemutatót, de amatőrök is kipróbálhatják magukat speciális bicikliken. Ötféle különleges kerékpár, monocikli, tricikli, minibike, fordítottan működő "kerge bringa" és velocipéd is a vállalkozókedvűek rendelkezésére áll majd.

A születésnapi kerékfesztiválon az Ability Park jóvoltából az érdeklődök kipróbálhatják képességeiket egy kerekesszékes szlalompályán, és egy akadálypályán, amelyet speciális sporteszközökkel kell teljesíteni.

Emellett tanulhatnak jelnyelvet, kipróbálhatják milyen, amikor csak szaglás, hallás vagy tapintás révén tájékozódhatnak a külvilágról, és megismerhetik az értelmi fogyatékosok csodavárosát.Sárkánytojások, kaleidoszkópok és táncshow

Az augusztus 20-ai állami ünnepség reggel fél kilenckor a Magyar Köztársaság állami lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az Országház előtt.

Reggel háromnegyed kilenctől az Oktogon irányából katonazenekarok vonulnak fel az Andrássy úton a tisztavatás helyszínére hívva az érdeklődőket.

Tíz órakor kezdődik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeinek avatása a Hősök terén. Az esemény haditechnikai bemutatóval egészül ki.

A hagyományos ünnepi tűzijáték a Duna-parton este kilenckor kezdődik. Idén nyolc helyről lövik fel a fényjátékot.

A megszokott látvány mellett számos, korábban még nem látott elemet csodálhatnak meg a Duna-partra látogatók. Aranyszínű sárkánytojások és erre az alkalomra tervezett kaleidoszkópok gazdagítják majd a látványt. Az idei tűzijátékot konfettishow zárja.

Ezek mellett olyan látványelemmel gazdagodik a tűzijáték, amelyet teljes szépségében a televíziós közvetítés nézői élvezhetnek majd.

A rakpartokon felállított színpadokon több mint 100 táncos mutat be az égen kibomló tűzvirágokkal közös koreográfiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×