eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Értékes ingatlanokat adna el a Honvédelmi Minisztérium - lapszemle

Hét nagy értékű honvédségi ingatlan eladását tervezi a Honvédelmi Minisztérium - írja a Magyar Nemzet.A napilap úgy tudja: az üdülőket és helyőrségi klubokat egyfordulós nyílt pályázaton, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül értékesítik. A napilap felhívta a figyelmet arra, hogy az értékesítésre kijelölt ingatlanok nagy részén tízmillió forintos fejlesztéseket végeztek 2001 és 2003 között. Lapszemle.

A Budapest Airport (BA) tulajdonosának fantáziája szárnyal: a Ferihegyi repülőtér forgalmát megsokszorozó, 261 millió eurós fejlesztésbe kezd, és több járatot szeretne Ferihegyre vonzani - írja a Népszabadság. A tervek szerint a reptér kapacitása 2015-ig két és félszeresére emelkedik. A környező kerületekben azonban sokan azért imádkoznak: nehogy megvalósuljanak a tervek.

Ma már látszik: a reptér kifejezetten rossz helyre épült, a teherforgalom és a fapados légitársaságok kitelepítésére a gazdasági tárca szerint még évekig nincs lehetőség. A napilap utánajárt: valóban nem lehet hazai konkurenciája a Budapest Airportnak. A szóba jöhető, egyébként ideális megoldásnak látszó kiskunlacházai repülőtér fejlesztését az 1990-es években elvetették. Pedig az egykori szovjet katonai repülőtér a forgalom jelentős részét elvihette volna a sűrűn lakott főváros fölül. Kiskunlacháza afféle gyűjtő-elosztó repülőtérként működött volna: ide akarták terelni az éjszakai forgalmat, a teherszállítást. Az elképzelés a Kiskunsági Nemzeti Park tiltakozása miatt hiúsult meg.

Hét nagy értékű honvédségi ingatlant hirdettek meg a napokban - értesült a Magyar Nemzet. A szaktárca vagyonkezelésében lévő üdülőket és helyőrségi klubokat nyílt pályázatokon verik dobra. A jobboldal győzelmét hozó 2006-os önkormányzati választások előtt még az volt a gyakorlat, hogy az értékes helyőrségi klubokat átadták az önkormányzatoknak.

A honvédségi ingatlanokat a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül értékesítik. Az üdülők közül hármat adnak el, köztük egy siófoki ingatlant - írta a napilap. A Magyar Nemzet információi szerint hosszú távon a Honvédelmi Minisztérium mintegy ötven üdülőjéből mindössze ötöt szeretne megtartani. Az ingatlanokat azt követően értékesítik, hogy azok nagy részén tízmilliós fejlesztéseket végeztek 2001 és 2003 között - tette hozzá a napilap.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egyre népszerűbb a Sziget fesztivál a külföldiek körében - paradox módon ezzel nem feltétlenül járnak jól a szervezők. A Sziget kft. ügyvezető igazgatója szerint ezzel arányosan csökken a magyarországi cégek szponzorációs érdeklődése, ezzel együtt a külföldiekben látja a Sziget fejlődésének kulcsát. Szerinte a magyar fesztiválpiac telített, előbb-utóbb csökken a piaci szereplők száma is. A kft. is külföldi terepen próbálkozik a terjeszkedéssel.

Az elmúlt időszakban napvilágra került adománybotrányok miatt is úgy gondolja több civilszervezet, hogy módosítani kellene a szabályokat - írja a Világgazdaság. A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány kezdeményezésére a magyarországi adománygyűjtő civilszervezetek egy csoportja kezdeményezett összefogást az adományozás és a civil apparátusok átláthatóságának fejlesztése érdekében.

Etikai kódexet vagy eljárási normákat alkotnának, és felülvizsgálnák a közhasznúsági törvényt. A pénzügyi, illetve igazságügyi tárca még nem kapott hivatalos javaslattervezetet a NIOK-tól, de érdeklődéssel várják az indítványokat. Igaz, több problémát is látnak, s úgy vélik, a kívánt garanciát a nyilvánosság adhatja.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×