eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A tervezettnél kisebb GDP-arányos államháztartási hiány - a nap információi

Kisebb államháztartási hiányt és magasabb inflációt vár erre az évre a Pénzügyminisztérium. A Fidesz szerint stratégiai veszteséget okozott az országnak a MÁV Cargo eladásával a kormány. Vizsgálatot rendelt el a sportért felelős önkormányzati miniszter Kolonics György tragikus halála miatt. A nap legfontosabb hírei.

A tervezettnél kisebb GDP-arányos államháztartási hiányt vár erre az évre a Pénzügyminisztérium. A tárca 0,2 százalékponttal 3,8 százalékra csökkentette az előrejelzésben szereplő deficit-célt. Veres János pénzügyminiszter az InfoRádióban elmondta: júliusra 150 milliárd forintos többletet várnak és azzal számolnak, hogy a hiány szeptemberre a GDP 2,8 százaléka lesz. A politikus közölte: a tárca szerint az infláció az idén a tervezettnél magasabb, átlagosan 6,5 százalék lesz, az év végén 6 százalékot tesz ki. Hozzátette: a GDP ebben az évben a tervezettnek megfelelően, 2,4 százalékkal bővül.

Több tényező együttes hatásának köszönhetően új árfolyam rekordot állított be a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon. A budapesti kereskedelemben 1 euróért napközben 229 forint 15 fillért is adtak.

A Fidesz szerint stratégiai veszteséget okozott az országnak a kormány a MÁV Cargo Zrt. eladásával. Az ellenzéki párt frakcióigazgatója azt mondta: a felelősök megnevezését és számonkérést követelnek. Répássy Róbert az InfoRádióban hozzátette: politikai értelemben az egész kormányt felelősnek tartják az Állami Számvevőszék által is kifogásolt ügyletért. Az ÁSZ a többi között azt kifogásolta, hogy nem érvényesült a tartós állami tulajdonra vonatkozó jogalkotói szándék, az ügylet ellentmondásos volt, a bevételt pedig felélte az állami kézben maradt MÁV. Heinczinger István, a vasúttáraság vezérigazgatója alaptalannak nevezte a számvevőszék megállapításait.

Szekszárdon aláírták az M6-os autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti, 65,1 kilométeres szakaszának projektindító dokumentumát. A rendezvényen a kormányfő az építkezést nevezte a gyarapodás legfontosabb előfeltételének. Gyurcsány Ferenc szerint a régióban példanélküli, hogy ebben a 6-8 évben több mint kétszeresére növelik az ország autópálya- és gyorsforgalmi úthálózatát. Az M6-os autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti szakaszát valamivel több mint 119 milliárd forintért építi meg az M6 Tolna Konzorcium. A munkálatok nyár végén kezdődnek, az ideiglenes forgalomba helyezés szerződés szerinti időpontja 2010 tavasza.

Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az élelmiszergazdaság aktuális problémáiról. A tárca közlése szerint a nyári betakarítási munkák utánra időzített megbeszélés kiemelt témája az élelmiszerár-emelkedés lesz.

Várhatóan blokád alá veszik a dinnyetermesztők azokat a felvásárlókat, amelyek nem adnak az áru kilójáért legalább 30 forintot a gazdálkodóknak. Karsai József szocialista országgyűlési képviselő elmondta: erről pénteken, a Békés megyei Magyarbánhegyesen tartandó fórumukon döntenek.

Vizsgálatot rendelt el a sportért felelős önkormányzati miniszter a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György tragikus halála miatt. Gyenesei István utasítása alapján azt ellenőrizték, hogy az edzőhelyeken van-e defibrillátor. Az első felmérések szerint jelenleg valamennyi központi edzőtábor megfelelő mértékben el van látva életmentő eszközökkel, de a Csepel SC vízi telepén ilyen készülék nem volt. A minisztérium közölte: a vizsgálat lezárulta után hoznak további intézkedéseket. Kolonics György két napja Csepelen, edzés közben lett rosszul, leállt a szíve, és már nem tudták újraéleszteni.

Hazahozták az Afganisztánban hősi halált halt Nemes Krisztián holttestét. A posztumusz őrnaggyá előléptetett tűzszerész földi maradványait szállító katonai repülőgép fogadásán Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök is megjelent.

Eddig csaknem 570 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a Kánikula Kommandó elnevezésű átfogó nyári ellenőrzéssorozatban - közölte az Új Rend és Szabadság programért felelős kormánybiztos. Kondorosi Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a nyolc hatóság együttműködésével zajló akcióban eddig 12 ezer ellenőrzést végeztek el, és 4053 esetben alkalmaztak szankciót.

Budapesten hasmenés tüneteivel vittek kórházba körülbelül harminc norvég diákot egy XIII. kerületi kollégiumból. A fiatalok hányásra, hasmenésre panaszkodtak, többen kiszáradtak, és ezért kellett kórházba vinni őket. Az ügyben az ÁNTSZ is vizsgálódik; közlésük szerint legalább 4-5 napra van szükség az ételminta-vizsgálat befejezéséig.

Szekszárdon szolgálati fegyverével öngyilkosságot követett el egy rendőr a kapitányság épületében - közölte a Tolna Megyei rendőr-főkapitány. Soczó László elmondta: a 22 éves mohácsi lány az idén végzett a rendőrtiszti főiskolán, július elsején lépett munkába Szekszárdon mint bűnügyi vizsgáló. A tragédia okát és körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×