eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sülysáp és Kerepes sem dolgoztathat a segélyért

A "segélyért közmunka" elvének szellemében hozott szociális és gyermekvédelmi rendeletek visszavonására szólította fel Sülysáp és Kerepes önkormányzatát a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal. Forgács Imre, a hivatal elnöke elmondta: a rendeletek alkotmánysértők.

Sülysáp és Kerepes szociális ellátásról és a gyermekvédelmi támogatásokról szóló rendeletei alkotmánysértők, ezért a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azok visszavonására szólította fel az önkormányzatokat - mondta el az InfoRádiónak Forgács Imre, a hivatal elnöke.

Az alkotmány tételesen kimondja, hogy a helyi képviselőtestület rendeletet alkothat a feladatkörében - fejtette ki Forgács Imre, hozzátéve: azok azonban nem lehetnek ellentétesek magasabb szintű jogszabályokkal.

Márpedig a törvények szerint nem lehet közmunkavégzéshez kötni a szociális segélyezést. Nem beszélve arról, hogy a közmunkáért minden esetben munkabért kell fizetni - jelezte az elnök, aki elmondta: arra sincs lehetőség, hogy a segélyezést a gyermekek óvodába, iskolába járásától tegyék függővé.

Az Alkotmánybíróság 2000-2001-ben több rendeletet semmisített meg hasonló indokokkal - nyilatkozta Forgács Imre. A helyi önkormányzat nem dönthet úgy, hogy a megvonja a segélyt attól, aki antiszociális magatartást folytat, alkoholista, esetleg nem műveli a kertjét, amint az több, az Alkotmánybíróság által megsemmisített szabályozásban is szerepel - mutatott rá.

Mindez nem jelenti azt - tette hozzá mindehhez a közigazgatási hivatal elnöke -, hogy bárki is vitatná annak az elvárásnak a jogosságát, hogy mindenki feleljen meg a társadalmi együttélésre vonatkozó normáknak.

Kerepesnek és Sülysápnak így 30 napja van arra, hogy visszavonja rendeletét. Ha nem teszik meg, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulunk - mondta el Forgács Imre.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×