eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Új atomerőműre van szükség Magyarországon?

Hamarosan dönteni kell arról, milyen forrásból milyen arányban állítsunk elő áramot a jövőben. Ha nem akarunk levegőszennyező erőműveket létrehozni, akkor marad az atom. És miközben még arról is dönteni kell, meghosszabbítják-e Paks élettartamát húsz évvel, a szakértők szerint lassan jó volna határozni egy újabb atomerőmű építéséről is - írja a Népszabadság.

Új atomerőműre van szükség Magyarországon?

Hamarosan dönteni kell arról, milyen forrásból milyen arányban állítsunk elő áramot a jövőben - írja a Népszabadság. A becslések szerint a világ energiaigénye a mostaninak kétszerese lesz 2030-ban - a térségben a villamos energia árának növekedését a többi között azzal is magyarázzák, hogy kevés az erőmű, és áramhiány van. A Rábán - Répcelak térségében - új kis vízierőművet építettek, amely 3500-4000 család évi energiaigényét termeli meg. A beruházó újabbakat is szeretne építeni. Igaz: a magyaroknak mindenre van kontrájuk, nálunk például a vízi erőmű sem zöld. Ha nem akarunk levegőszennyező erőműveket létrehozni, akkor marad az atom. És miközben még arról is dönteni kell, meghosszabbítják-e Paks élettartamát húsz évvel, a szakértők szerint lassan jó volna határozni egy újabb atomerőmű építéséről is. Ellenállásra azonban itt is lehet számítani.

Zsinati biztos a Károli Gáspár Református Egyetemen

Zsinati biztost neveztek ki a Károli Gáspár Református Egyetem működésének rendezésére - írja a Népszabadság. Az intézményt fenntartó református egyház által küldött könyvvizsgáló jelentése ugyanis több hiányosságot is feltárt az egyetem működésével és gazdálkodásával kapcsolatban. Az egyház illetékes testülete ezek után - Szűcs Ferenc rektor kezdeményezésére - visszavonta a gazdasági igazgató vezetői megbízását, és kinevezte a zsinati biztost. Ezzel együtt korlátozták a rektor "munkáltatói jogok gyakorlásával, valamint a vagyoni és gazdálkodási feladatok ellátásával kapcsolatos" jogkörét. Csoma Áron zsinati szóvivő szerint azonban sem a biztos kinevezésének, sem a többi intézkedésnek nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani.

Változtatnák a pénzintézetekre vonatkozó törvényi szabályozást


A Magyar Nemzet azt írja: megváltoztatná a pénzintézetekre vonatkozó törvényi szabályozást a Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A változtatásokra a többi között azért van szükség, mert a bankok egyoldalú szerződésmódosításai kiszolgáltatottá teszik az ügyfeleket. A szabályozás megváltoztatásáról várhatóan ősszel születhet döntés.

Tocsik Márta kevesli a nyolcvanmillió forintot

Szintén a Magyar Nemzet írja, hogy az idén áprilisban jogerősen megítélt nyolcvanmillió forint helyett csak 3,7 millió forint közvetítői díj illeti meg Tocsik Mártát - állítja a Legfőbb Ügyészség. Az ügyészi fórum ezért most felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz. Hasonló kérelemmel élt a jogásznő is: ő kevesli a nyolcvanmilliót. A Legfelsőbb Bíróság gazdasági tanácsa várhatóan a nyári szünet után tesz pontot a 12 éve tartó magánjogi per végére.

Drágább lesz a gáz

Július elsejétől 9,9 százalékkal lesz drágább a lakossági, és 7,7 százalékkal a közüzemi gáz ára - írja a Napi Gazdaság. Ezzel nincs vége az energiadrágulásnak, mivel az árnövekedés alatta maradt az energiahivatal ajánlásának. Ebben az évben még egy emelést várnak a szakemberek, ami a fűtési idény kezdetén lehetséges. Közben az E.On Földgáz Storage Zrt. ma tartja Budapesten az első hazai tárolókapacitás-aukciót. A három cég részvételével lebonyolított aukción 30 millió köbméter tárolói kapacitást kínálnak fel az érdeklődőknek.

Emelkednek a mobilszolgáltatók tarifái?


A Világgazdaság azt írja, az előfizetői díjterhek elvárt csökkentése helyett azok növekedését vizionálják első reakcióikban az európai mobilszolgáltatók Brüsszel legújabb terveire. A távközlésért felelős biztos ezúttal az összekapcsolási díjakban akar rendet vágni. Vivian Reding tervei szerint az uniós mobiloperátorok három év múlva már nem számolhatnak fel többet az egymás hálózatába irányuló hívások végződtetéséért, mint amennyit a vezetékes szolgáltatók kérnek most ugyanezért. Az összekapcsolási díjakra 2011-ig kilátásba helyezett percenként egy-másfél eurócent a jelenlegi átlaghoz képest 70 százalékos csökkentést jelentene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×