eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Parlagfű: akár ötmillió forintra is büntethetik a gondatlan kerttulajdonosokat

Keddtől ötmillió forintra is büntethetik a hatóságok azt a földhasználót, aki nem irtja ki a területén a parlagfüvet. Az allergiát okozó gyomnövény Európában Magyarországon a legelterjedtebb, miközben az emberek évente 24 milliárd forintot költenek allergia elleni szerekre.

Senki nem játszhat más egészségével - jelentette ki az InfoRádióban a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnökhelyettese, aki azt állítja: az egész ország tele van az allergiát okozó pollenjét ontó gyomnövénnyel.

Eközben az országban élő nagyjából 1,5 millió allergiás évente összesen 24 milliárd forintot költ a gyógyszereire.

Aki nagy területről, rendszeresen és többszöri felszólításra sem irtja ki a parlagfüvet, az akár 5 millió forintos bírsággal is büntethető. Kelen Andrásné szerint azonban a gyomnövényt csak egységes szándékkal, az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság összefogásával lehetnek kiirtani.

Elmondta azt is: a levegőben lévő pollen 80 százaléka a mezőgazdasági területekről származik, ezért a tarlós területekre nagy figyelmet kellene fordítani.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×