eur:
387.81
usd:
357.61
bux:
68120.37
2024. május 17. péntek Paszkál

Némi demokrácia és út az egypártrendszerhez

A szociáldemokratákat bekebelezve egypártrendszer jött létre Magyarországon, 60 évvel ezelőtt, júniusban. Két egykori BBC-s újságíró, Pallai Péter és az InfoRádió munkatársa, Sárközy Mátyás a kommunista hatalomátvételről írt könyvet "Némi demokráciától a népi demokráciáig" címmel.

A kötet szerzői a BBC archívumában fellelhető hangfelvételeket is felhasználták munkájukhoz.

Ezeken az 1946 és 1948 között Magyarországon tartózkodó Szövetési Ellenőrző Hivatal munkatársainak, valamint magyar és külföldi politikusok beszélgetései hallhatóak, olyanoké, akik 1948 után már nem tértek vissza Magyarországra.

Ahogy Pallai Péter az InfoRádióban elmondta, a Magyar Kommunista Párt júniusban éppen 60 éve kebelezte be a Magyar Szociáldemokrata Pártot. Bár formálisan még 1949-ig léteztek kisebb politikai tömörülések, valójában ez teremtette meg a tényleges egypártrendszert.

Szovjet támogatás nélkül erre sehol sem kerülhetett volna sor, az egypártrendszerek kialakulása azonban országonként eltérően zajlott - mutatott rá a szerző.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×