eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Miért emelkednek drasztikusan az élelmiszerárak?

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezik a testület fideszes tagjai, hogy megtárgyalják: miért a magyarországi élelmiszerárak emelkednek a legdrasztikusabb mértékben Európában.

Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke a kormány szemére vetette, hogy semmit nem tesz a nagy mértékű élelmiszerár-drágulás megakadályozására.

Az élelmiszerpiac jelenlegi helyzete, az ott lezajlott áremelkedés mértéke nem teszi szükségessé kormányzati beavatkozást - mondta erről Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője.

Font Sándor emlékeztetet arra, hogy a Fidesz már egy évvel ezelőtt javaslatokat tett annak érdekében, hogy az áremelkedés megakadályozható legyen.

A fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett: Magyarországon az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára a statisztikák szerint átlagosan 13,5 százalékkal emelkedtek, tudomásuk szerint ez Európában a legmagasabb. Az alapvető élelmiszerek árának növekedése - például a liszt, tojás, kenyér, tej - 20-40 százalékos mértékű volt átlagosan.

A honatya szerint a hús- és húskészítmények ára most fog emelkedni, mivel a takarmány drágulását ezen áruk árának növekedése fél-, háromnegyed éves késéssel követi.

Élelmiszerekre ugyanakkor Magyarországon lényegesen többet költenek az emberek átlagosan mint az Európai Unióban. Magyarországon az átlagkereset 27 százalékát fordítják élelmiszerre az emberek, míg az Európai Unióban ez az arány 10 százalék alatti.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője leszögezte: a kormányzat figyelemmel kíséri az élelmiszerárak alakulását, ám úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi helyzet nem tesz szükségessé beavatkozást. Jelezte ugyanakkor azt, hogy a kormány minden, az élelmiszerárak mérséklését, illetve szinten tartását célzó javaslat megvitatására nyitott.

Dékány András szóvivő emlékeztetett arra is, hogy az idei, a tavalyinál lényegesen nagyobb termés várhatóan jelentős mértékben csökkenti majd az alapanyagok árát, és az megmutatkozik majd az élelmiszerárak alakulásában is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×