eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem változott a jegybanki alapkamat - a nap legfontosabb hírei

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 8,5 százalékos szintjén a monetáris tanács. Az elemzők többsége 25 bázispontos alapkamat-emelésre számított. A döntés után a forint gyengült a bankközi devizapiacon. A monetáris tanács legutóbb május 26-án emelte az alapkamatot, ami akkor változott 8 és fél százalékra.

Intenzív maradt a működőtőke

Változatlan a Magyarországra bejövő működőtőke intenzitása - mondta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára. Garamhegyi Ábel hozzátette: az idén eddig 43 nagyértékű regisztrált projekt magyarországi megvalósításáról kezdte meg a tárgyalást a tárca. A szakállamtitkár a Daimler-Benz magyarországi befektetésének részleteiről tartott kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: Magyarország - a korábbinál jobb teljesítménnyel - jelenleg a 7. helyen szerepel az európai befektetési célpontok között a befektetői preferenciák, az új munkahelyek és projektek száma alapján. A kormányzati támogatásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: az Európai Unió jóváhagyása előtt nem kíván konkrét számot mondani.

Népszavazást kezdeményezne Monok polgármestere

Országos ügydöntő népszavazás kiírásáért kezdeményezett aláírásgyűjtést a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok polgármestere a szociális segélyezési rendszer átalakítása ügyében. A független Szepessy Zsolt azt mondta: véleménye szerint ez az egy módszer jelenthet megoldást arra, hogy változás történjen egyebek mellett a gyermekvédelmi támogatások kérdésében. A monoki volt az első képviselő-testület, amely rendeletben feltételekhez kötötte a segélyek folyósítását. A település példáját többen követték, a kisebbségi ombudsman azonban törvénysértőnek találta a rendeleteket.

Az Ab-hoz fordulnak a fideszes képviselők

Az Alkotmánybírósághoz fordult három Baranya megyei fideszes országgyűlési képviselő, akik szerint sérti a jogbiztonságot a parlament által június 9-én elfogadott, a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló jogszabály - közölte Pécsett a párt dél-dunántúli igazgatója. Bánki Erik elmondta: Aszódi Pállal és Kékkői Zoltánnal együtt azt kifogásolják, hogy a honvédelmi területeken a beruházó, az engedélyező és a fellebbviteli szint egy kézben összpontosul. Mint mondta: előfordulhat, hogy ha a Honvédelmi Minisztérium építkezni akar, akkor a tárca vezetője bírálja el az építkezéshez szükséges engedélyek kiadását.

Aggályosnak tartja az ombudsman az OPNI bezárását

Alkotmányosan aggályosnak tartja az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása után kialakult helyzetet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté jelentésében hangsúlyozza: a minőségi ellátás helyett minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan körülményeket teremtettek az átalakítások. Az ombudsman felkérte az egészségügyi minisztert, hogy kezdeményezzen egyeztetést az érintett intézmények és a szakma képviselőinek bevonásával, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának pedig azt javasolja, hogy tűzze napirendre a pszichiátriai, az addiktológiai, valamint a stroke-ellátás helyzetének áttekintését.

Sikeres volt a Múzeumok éjszakája

Ismét megdőlt a látogatói rekord a Múzeumok éjszakáján - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A tárca előzetes adatai szerint az idén több mint 330 ezren vettek részt országszerte a programokon, míg tavaly 235 ezren.

Rendőrségi ellenőrzés a vasúti átjáróknál

Másfél héten át, a vasútőrséggel közösen ellenőrzi a rendőrség a vasúti átjárókra vonatkozó szabályok betartását; a július 3-ig tartó akció célja a közlekedők biztonságának növelése, és a vasúti átjárókban bekövetkező balesetek megelőzése. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kiemelten ellenőrzik, hogy az autósok betartják-e a vasúti átjárók megközelítésére és az áthaladásra vonatkozó sebesség-előírásokat, és azt is, hogy figyelembe veszik-e a tilos jelzést.

A holland követségre menekült a zimbabwei ellenzék vezetője

Zimbabwéban a hararei holland nagykövetségre menekült az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért nevű szervezet vezetője. Morgan Tsvangirai korábban felszólította a dél-afrikai elnököt és a térség más vezetőit, hogy közvetítsenek közötte és Robert Mugabe zimbabwei elnök között. Az ellenzéki vezető az elnökválasztás második fordulójának elhalasztását javasolta, amelytől ő a kampányt kísérő erőszak miatt már visszalépett. Nem sokkal korábban a brit kormány bejelentette: a továbbiakban nem tekinti Zimbabwe legitim vezetőjének az országot csaknem 3 évtizede irányító Robert Mugabét.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×