eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Virágzik a roncsturizmus az Adriánál

Hajó- és repülőroncsokban az Adria a világ egyik leggazdagabb tengere. Az Adria horvátországi felségvizein mintegy 15 ezer roncsot találhatnak a búvárok, és még legalább 1500 olyan barlang és víz alatti hasadék van, ami felfedezésre vár. A roncsok toplistáját egy 1914-ben elsüllyedt komphajó vezeti.

Az Adria horvátországi felségvizein mintegy 15 ezer roncsot találhatnak a búvárok, és még legalább 1500 olyan barlang és víz alatti hasadék van, ami felfedezésre vár.

A nagyobb mélységben is áttetsző tengervíz miatt a barlangok, víz alatti hasadékok és zátonyok, valamint hajó- és repülőroncsok ezreinek köszönhetően virágzik az adriai búvárturizmus.

A zágrábi központú Horvát Idegenforgalmi Közösség MTI-hez eljuttatott összesítése szerint hajó- és repülőroncsokban az Adria a világ egyik leggazdagabb tengere.

A tenger fenekén 15 ezer elsüllyedt, zátonyra futott hajó, tengeralattjáró, repülő és torpedó roncsa fekszik, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben 15-20 százalékkal növekedett a horvátországi búvárturizmus és jelentősen gyarapodott a profi búvárközpontok száma.

Jelenleg több mint 100 bejegyzett és tanúsítvánnyal ellátott búvárközpont működik Horvátországban, a legtöbb az Isztrián, a Kvarner-öbölben és Közép-Dalmácia térségében.

A tíz legkedveltebb merülőhelyek közé sorolják az Isztriai-félszigeten a Baron Gautsch személyszállító komp roncsát, amely 1914 óta pihen mintegy 30 méteres mélységben, sőt be is lehet úszni a nagyon jó állapotban konzerválódott roncs belsejébe.

Cres szigetének partjánál szintén belülről is meg lehet tekinteni a Lina kereskedelmi hajó roncsát, amelynek orra 22, fara pedig 55 méter mélyen ékelődött a tengerfenékhez.

A Peljesac-félszigetnél egy 1944-ben elsüllyedt S 57-es német torpedóhajót lehet megközelíteni, Dubrovniknál pedig az 1943-ben aknára futott Taranto kereskedelmi hajó és a körülötte szétszóródott motor- és traktoralkatrészek láthatók.

Susak szigetén akár a kezdők is merülhetnek a Margarina zátonynál, ahol egy víz alatti kanyon mélyedésében egy elsüllyedt hajóroncs mellett oszlopokat és amforákat is láthatnak a búvárok, már ötméteres mélységben. A Kornati szigetcsoporthoz tartozó Rasip szigetén, a Pakleni-csoporthoz tartozó Stambedar szigeten a meredeken ereszkedő sziklafal élővilága kínál látnivalót.

A Lastovo-sziget közelében található Susac egy tengeri tavacska miatt különleges, ide ugyanis öt méterrel a felszín alatt egy rövid alagúton lehet csak bejutni a nyílt vízről. Szintén víz alatti barlangja miatt kedvelt Bisevo, ahol a félig vízben, félig szabadon lévő barlangba beszűrődő fény miatt látogatják sokan a Kék barlangot. Az Elafiti-szigeteknél olyan barlangot találnak a búvárok, amely 26 méter mélyen nyílik egy meredek sziklafalból és alatta vörös korall is látható.

A horvát szabályok szerint az országban csak érvényes engedélyekkel lehet merülni. A 365 napra szóló búvárigazolvány ára 100 kuna (mintegy 3500 forint), az egyéni víz alatti kutatótevékenységekre szóló engedély egy évre 2400 kunába kerül.

Ha valaki a bejegyzett búvárközpontok egyikének közreműködésével végez merülést, nincs szükség az egyéni búvárkodáshoz szükséges engedélyre. A különleges körzetekben azonban ilyen engedély birtokában sem lehet búvárkodni, a kulturális minisztérium által védelem alá helyezett körzetekben kizárólag az erre felhatalmazott búvárközpont vezetőjének kíséretében merülhetnek a búvárok.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×